Ako mislite da cijeli život morate okrenuti naglavačke kako biste skinuli tih nekoliko kilograma viška i imali besprijekornu figuru, varate se.

Ono što vam zaista treba nekoliko je jednostavnih i primjenjivih trikova uz pomoć kojih mršave i najslavnije hollwoodske zvijezde.

Trenerica i fitness guru Ramona Braganza pomogla je zvijezdama kao što su Jessica Alba, Halle Berry i Anne Hathaway održati svoje vitke figure, ali im i pomoći da osvoje laskave titule najboljih tijela u svijetu poznatih i slavnih.

Osim toga, pomogla je mnogim glumicama da smršaju nakon zahtjevnih uloga za koje su se morale udebljati. Slavne Jessica Alba i Halle Berry su joj zahvalne jer im je pomogla da se nakon trudnoće vrate u top formu.

“Najveći izazov gotovo svake prosječne žene, kada se radi o želji da budu fit, je kako pronaći dovoljno vremena za vježbanje, ali i za zdrave obroke tokom natrpanog svakodnevnog rasporeda”, kaže Braganza koja preporučuje svoj 3-2-1 plan do besprijekorne linije.

Trenerica slavnih preporučuje da se vježbanje uvrsti u svakodnevni raspored, a efekat vježbanja se može maksimizirati težim i zahtjevnijim vježbama u kraćem periodu. Osim što je važno držati se rasporeda, za konačni uspjeh važno je na umu imati jasan cilj koji se lako uklapa u svakodnevnu rutinu, savjetuje Braganza.

“Kada počinjete sa vježbanjem, budite sigurni da je vaš cilj jasan i budite precizni u tome kako ćete ga ostvariti. Vježbom kombinirajte tri kardio vježbe, dvije vježbe snage i trbušnjake”, tvrdi Braganza koja smatra kako je upravo ta kombinacija najbolje kada se želi izgubiti kilograme viška, izgraditi lijepo oblikovane mišiće i ojačati tijelo.

Jedan od pokreta koje Braganza preporučuje je 'Kurtsey Lunge' koje redovito prakticiraju Scarlett Johannson i Kate Beckinsale. Za izvođenje 'Kurtsey Lungea'- stanite raširenih nogu, jednom zakoraknite unazad i napravite blagu dijagonalu, kukove spustite prema dole, a glavu držite uspravno, a ruke naizmjenično spuštajte prema dole tako da dlanovima dotičete pod. Vježbu napravite deset puta, a zatim je ponovite sa drugom nogom.

Prema planu 3-2-1, osim vježbanja, važno je voditi i računa o ishrani koja bi, prema njenim riječima, trebala biti zasitna tako da organizmu pruža dovoljno energije tokom cijelog dana.

“Jedite često. Plan 3-2-1 preporučuje dva glavna obroka, dva međuobroka te minimalno litru vode na dan. Unošenje dovoljno vode u organizam je jedan od najboljih načina da potaknete organizam da troši kalorije. Obroci bi trebali sadržavati nemasnu hranu, a međuobroci bi trebali biti zdravi tako da održavaju visok nivo energije”, kaže Braganza te preporučuje vraćanje prirodi što se tiče ishrane.

Poželjne su zdrave namirnice organskog uzgoja uz izbjegavanje kofeina i rafiniranog šećera.