Ovce na borju

Stanovnici sela u Kazahstanu sve češće koriste vukove umjesto pasa-čuvara, prenosi BBC. Oni kažu da mladunče vuka košta svega 500 dolara i da se može pripitomiti ako je vlasnik dobar prema njima.

Nurseit Zhylkyshybay iz jugoistočnog regiona Almaty, koji je prije tri godine od lovaca kupio mladog vuka, kaže da on voli da tumara po dvorištu njegove kuće.
“Kurtka nikada ne nosi brnjicu, rijetko ga držim na lancu i redovno ga vodim u šetnju po selu. Moja porodica i komšije ga se ni najmanje ne plaše”, kaže on.
On ističe da vukovi, doduše, jedu mnogo više od pasa, ali da nikada ne napadaju, ako su siti i zbrinuti.
Ima i onih koji drugačije misle. Stručnjak za vukove Almas Zhaparov kaže da su ove životinje “suviše opasne” da bi mogli da se drže u kući.
“Vuk je kao tempirana bomba, koja može da eksplodira u svakom trenutku”, smatra Zhaparov.
On strahuje da bi nova moda mogla da se proširi i među bogatim Kazahstancima, a držanje vukova u dvorištima njihovih kuća moglo bi da ima pogubne posljedice.
Korisnici društvenih mreža uglavnom su zabrinuti zbog ove pojave, ali kritikuju vlasti što ne kontrolišu populaciju vukova.
“Ne možete kriviti seljake što koriste vukove da bi se odbranili od vukova”, navodi korisnik portal Nur news, dok se drugi poslužio crnim humorom da izrazi svoj stav:
“Ovce su na broju, vukovi siti, ali gdje je pastir?”