Pogledajte video

Ovih dana aktuelna je serija o životu legendarnog mađioničara Harija Hudinija, koji je svojim trikovima i bjekstvima iz nemogućih situacija prkosio smrti i osvojio cijeli svijet.

Ovih dana aktuelna je serija o životu legendarnog mađioničara Harija Hudinija, koji je svojim trikovima i bjekstvima iz nemogućih situacija prkosio smrti i osvojio cijeli svijet.
Između ostalog, pokazuje koja je bila njegova tajna u izbavljanju iz okova i baca sasvim novo svjetlo na nemoguće trikove koje je ovaj mađioničar izvodio tokom svoje karijere.
Hari je rođen Kao Erik Vajs, u Budimpešti, 1874. godine. Njegova porodica je nekoliko dana po njegovom rođenju emigrirala u Ameriku. Još kao dijete je umio da zabavlja svoju majku skrivajući novčiće po džepovima i kosi, riječima “Protresi me, ja sam magičan.”
Kao tinejdžer se zaposlio u jednoj od fabrika odjeće, gdje je razvio svoju sposobnost obijanja brava, koja će mu, kako će se ispostaviti, promijeniti život. Pročitavši memoare mađioničara Roberta Hudana, mladi Erik napušta posao i priključuje se putujućem cirkusu, gdje nastupa pod scenskim imenom Hari Hudini.
1895. godine Hudini je došao na ideju koja mu je donijela svjetsku slavu. Umjesto bjekstva iz lisica koje je on osmilio, izazvao je lokalne policajce da ga vežu njihovim, iz kojih je jednako lako pobjegao. To mu je donijelo publicitet, a svjetsku slavu stekao je nastupom u Londonu 1900. godine.
Za vrijeme svoje karijere je uspjevao da pobejgne iz nevjerovatnih situacija, bivao je živ zakopan, bacan u rijeku u kovčegu, skakao je u ludačkoj košulji u ledeno jezero i ubacivan je naglavačke u rezervoar sa vodom.
Hudini je predstavio sebe kao velikog protivnika lažnih mađioničara, ubjeđujući sve da njegova bjekstva nisu prethodno namještena. Isto tako nije tolerisao bilo kakvo kopiranje njegovih trikova, reagujući odmah tužbom.
Bio je i glumac, producent, historičar, ali i pilot, ušavši u historiju kao prvi čovjek koji je pilotirao avionom do Australije. Umro je 1926. godine od naprslog slijepog crijeva, jer ga je u garderobi pozorišta u Montrealu udario u abdomen mladić koga je prethodno izazvao da to uradi.
Njegova čelična volja učinila ga je slavnim, a njegova genijalnost legendarnim, i bez obzira da li je varao na svojim trikovima ili ne, jedno je sigurno – Hari Hudini bio je i jeste najveći mađioničar koga je ovaj svijet vidio.