Slučajno ga otkrili

Mussolinijev ratni bunker, koji je trebao biti diktatorovo “posljednje sklonište”, nalazi se ispod bivšeg fašističkog glavnog štaba, a otkriven je sasvim slučajno, kad su inženjeri zapeli za željezna vratašca na podu.

Fotografije skloništa nedavno su objavljene po prvi put, a bunker bi uskoro trebao biti otvoren za javnost. 
Bunker, koji je Mussolinija trebao zaštiti od savezničkog bombardiranja, sagrađen je oko 15 metara ispod fašističkog sjedišta u Rimu i ima ojačane betonske zidove. Sklonište je bilo toliko tajno, da se sve do 2011. za njega uopće nije ni znalo. 
Istoričari vjeruju da ga je talijanski diktator sagradio za sebe i svoju ljubavnicu Clarettu Petacci, ali je uhapšen  prije nego što je bunker završen pa zapravo nikada nije ni bio u funkciji.  
Bunker veličine 80 kvadratnih metara smješten je tako da je Mussolini u slučaju opasnosti u njega mogao spustiti u roku od nekoliko sekundi.  
Kako prenosi Index, iz bunkera su vodila dva puta za bijeg - jedan do porte susjedne crkve Sv. Marka, i drugi do obližnjeg bunkera, sagrađenog ispod spomenika Viktora Emanuela II. 
Tokom posljednjih nekoliko mjeseci na vlasti, fašistički diktator je s pravom vjerovao da mu je život ugrožen. U julu 1943., RAF je od Winstona Churchilla tražio dozvolu da ga eliminira, tako što će istovremeno bombardirati njegov štab i rezidenciju, Villu Torloniu. Ipak, britanski je ministar vanjskih poslova Anthony Eden sumnjao u uspjeh te operacije i strahovao od kolateralne štete koju bi mogli pretrpjeti civili u Rimu, kao i sam grad. 
Nakon savezničke invazije na Italiju 1943, kralj je naredio Mussolinijevo hapšenje. Nacisti su ga spasili iz zatvora, ali 1945. je ponovo uhvaćen. Talijanski partizani su ga pogubili, a njegovo tijelo je prebačeno u Milano i obješeno naglavačke.