Upoznajte Wingwalkers

Prkositi smrti serijom nevjerovatnih akrobacija na krilima aviona u letu nije svačija ideja zabave, ali ovim je djevojkama posao i one ga obožavaju.

Sarah Tanner i Danielle Hughes članice su jedinog tima na svijetu koji se bavi ovakvim vratolomijama, a svoje fantastične manevre ove djevojke izvode zakačene sigurnosnosnom opremom za avion koji i sam pritom izvodi akrobacije u zraku, piše Daily Mail. 
Breitling Wingwalkers plešu, mašu, izvode stojeve i vise naglavačke s krila aviona, a godišnje takvih letova izvedu stotinjak i to širom Evrope, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, a odnedavno i Australije. 
Sarah Tanner (31) ispričala je da je o ovom poslu sanjala otkad je "wing ladies" prvi put gledala kako nastupaju još dok je bila dijete: "Hodanje po krilima sam vidjela na jednom airshowu dok sam bila mala i bila sam zaista inspirisana tim ženama. Oduvijek sam voljela ples, a ovo je kao ples u zraku". 
Sarah je jedna od samo šačice žena koje se ovim poslom bave u čitavom svijetu, a osim za izvođenje vratolomija odgovorna je i za obučavanje "novih nada": "Ako želite biti hodačica po krilima, ne smijete biti viši od 152 centimetra i teži od 50 kilograma, prenosi Index. Usto, naravno, ne smijete imati strah od visina. Avion leti brzinom od 240 km/h tako da ste suočeni s velikim pritiskom na krilima i morate biti jako fizički spremni", objasnila je. 
Ovo je zanimanje bilo ostvarenje sna i za njenu 24-godišnju kolegicu Danielle Hughes, koja je u timu posljednjih šest godina: "Vidjela sam ih kad sam imala šest godina i istog trenutka tati rekla da je to ono što želim raditi kad odrastem. Ponekad zna biti naporno, pogotovo kad nastupamo dok pada kiša, to zaista peče i boli, ali kad sam na krilima osjećam se potpuno slobodno. To je kao najbolja vožnja u lunaparku, najveće uzbuđenje".