Nekoliko savjeta

Psiholozi tvrde da, iako riječi 'porodična tradicija' zvuče pomalo staromodno, djeci je upravo to potrebno.

Zbog prezaposlenih roditelja, porodice su sve rjeđe okupljene za trpezom.

Ali, kako su zajednički obroci veoma važni jer zbližavaju članove porodice, nastojte da zajedno jedete barem vikendom.

I mali porodični rituali, kao što su zajedničko pečenje kolača, mjesečni izleti u prirodu i slično, raduju djecu i čine da se ona osjećaju zaštićenima.

Evo još nekih malih tajni sretnih porodica:

Grlite se što više. Na taj način bićete povezaniji, bliskiji.

Što više se smijte. Ne morate izigravati mamu ili tatu klovna. Dovoljno je da budete duhoviti i spremni i da najobičniji peh u kući pretvorite u razlog za gromoglasan smijeh.

Ne opterećujte djecu sa mnogo vanškolskih aktivnosti, jer to ne odgovara ni njima, ni vama. Njima oduzimate dio slobodnog vremena, a sebi namećete obavezu dovođenja, razvoženja na treninge ili probe.

Nastojte da se ne prepirete pred djecom. Ako se ipak dogodi da vas dijete zatekne u svađi, objasnite mu da je sve u redu.

Zaboravite na TV. Umjesto da kao hipnotisani gledate u ekran, posvetite djeci pažnju i što više razgovarajte sa njima, ali se i igrajte. Zajedničkom igrom stvorićete snažne porodične veze i uspomene na vožnju bicikla, sklapanje slagalica i slično.

Dom bez povišenog tona je ključ za porodičnu sreću. Naravno, pravila moraju da se znaju i poštuju, a ukoliko ih neko prekrši, od vike i dreke uvijek su poželjnije sitne kazne, prenose Novosti.