Arheologija

Arheolozi u Rimu otkrili su raskošnu dvoranu za bankete ukrašenu zidnim mozaikom jarkih boja. Zadivljujuća soba bila je dio aristokratske kuće izgrađene prije oko 2.300 godina na gradskom brdu Palatinu.

Luksuzno prebivalište nalazi se samo nekoliko stotina metara južno od centralnog gradskog foruma, drevne tržnice koja se tradicionalno smatra srcem Rima i koja je bila obrubljena velikim hramovima i vladinim zgradama. Arheolozi misle da je kuća pripadala aristokratskoj porodici rimskog senatora koji je možda vodio trupe u bitkama.

Zamršeni mozaik sadrži složene scene prikazane fragmentima školjki, kamenčićima pigmenta egipatsko plave boje, komadićima stakla i pahuljicama obojenog mramora i drugim kamenčićima, u stilu poznatom kao "rustico" (rustikalni ili ruralni).

- Mozaik je zaista izniman. Ovo je nešto novo što nas inspirira da učimo sve više i više o dijelu Palatina, koji je mjesto od velike važnosti za historiju Rima - rekla je Alfonsina Russo, direktorica rimskog arheološkog parka Colosseum.

Russo je dodala da su dvorana za bankete i mozaik otkriveni tokom petogodišnjeg kopanja područja, gdje je Marcus Vipsanius Agrippa, prijatelj i zet prvog Rimljanina, sagradio čuvena skladišta žita Horrea Agrippiana cara Augusta. Sam August i nekoliko kasnijih careva također su imali velike kuće na Palatinu, što je porijeklo engleske riječi "palača".

- Arheolozi misle da kuća datira iz kasnog republikanskog perioda. Agripa je naredio izgradnju skladišta 33. godine p.n.e. kada je izabran za gradskog edila - magistralno mjesto koje se tada davalo onome koga August odabere. Ali arheolozi misle da kuća, koja se na latinskom naziva "domus", datira iz rimskog kasnog republikanskog razdoblja otprilike 100 godina ranije, kada je sjeverozapadni dio Palatina korišten za rezidencije senatorskih porodica - rekla je Russo.

Dvorana za bankete je "specus aestivus" - prostorija oblikovana tako da oponaša pećinu, navodi se u saopćenju. Koristila bi se u toplim ljetnim mjesecima kako bi pomogla stanovnicima da se rashlade, a bila je opremljena olovnim cijevima koje su nosile vodu za stvaranje fontana.

Mozaik prekriva završni zid. Dug je više od 4,8 metara i ukrašen prikazima vinove loze, lotosovog lišća, oružja, truba, pastoralnih scena, obalnih krajolika i brodova. Neke od slika mogu aludirati na dvostruku pobjedu na kopnu i na moru vlasnika domusa, koji je vjerovatno bio senator, političar i vojni zapovjednik.

Neki zidovi domusa prvi su put pronađeni 2018. Arheolozi su sada otkrili i susjednu sobu za primanje prekrivenu bijelom štukaturom koja je bila oslikana pejzažima, figurama i ukrasnim arhitektonskim elementima. Domus se prostirao na nekoliko spratova, vjerovatno na terasama oko središnjeg atrija ili vrta, a čini se da je građen u najmanje tri faze.

Faktor/Index.hr