TALENTOVANA ŠAMPIONKA

Australski sport je u šoku nakon što je katastrofalne povrede u nesreći na stazi doživjela tinejdžerska senzacija Taylah McCutcheon (19).

Ova mlada vozačica motocrossa ističe da je sretna što je živa nakon zastrašujuće nesreće koju je doživjela tokom treninga u subotu u Melbourneu. Motocross je u fokusu sportske javnosti u Australiji nakon što su se ovog mjeseca dogodile dvije jezive nesreće.

Prvo je život izgubio legendarni australski vozač Jayden Archer, koji je smrtno stradao na treningu u blizini Geelonga, a onda je tinejdžerka Taylah McCutcheon doživjela težak pad koji nije mogla ni objasniti na najbolji mogući način.

Nesreća se dogodila u Melbourneu u subotu tokom treninga motocrossa, kada je Taylah, kako je poručila, izgubila stisak upravljača i nije mogla kočiti u krivini. Kao rezultat toga, odletjela je u jarak i slomila skoro sve kosti lica.

Bivša juniorska prvakinja Australije morala se popeti uz nasip nakon pada, jer niko nije ni vidio da je doživjela nesreću jer je bila sama na stazi te je isprobavala novi motocikl Empire Kawasaki.

Hitno je prebačena u bolnicu gdje je odmah i operisana, a idućih dana očekuju je nove konsultacije s doktorima oko budućih operacija. Sada se oglasila po prvi put i otkrila jezive detalje nesreće.

"Sretna sam što sam još uvijek živa. Nisam mogla zakočiti na vrijeme pa sam sletjela sa staze i udarila licem o tlo. Kaciga mi je bila puna krvi, sinisu uništeni, obje očne duplje slomljene, lijeva jagodična kost, lijeva strana čeljusti, gornja vilica. Sve je slomljeno", rekla je McCutcheon i priznala kako joj je nesreća poslužila kao snažan podsjetnik na opasnosti u njenom sportu.

Mlada Australka ističe da nije poznavala Jaydena Archera, stradalog motociklistu od nekoliko sedmica ranije, ali da ju je njegova smrt teško pogodila. Dodala je i važnost nošenja kacige.

"Kaciga mi je spasila život. Hvala vam svima koji ste bili uz mene, a posebno onima koji su pomogli nakon incidenta. Uživat ću u svakom danu koji dolazi", dodala je u Instagram objavi.