PREMA FORBESU

Pop senzacija Taylor Swift završila je na petom mjestu Forbesove top liste najmoćnijih žena u 2023. godini.

Ovo priznanje je nevjerovatan uspjeh, ako uporedimo da je prošle godine bila na 79. mjestu značajne liste. Zbog toga se postavlja pitanje kako joj je jednoj pop zvijezdi pošlo za rukom da postigne ovako visoku poziciju budući da najmoćnije žene dolaze iz svijeta politike.

Ipak, 17 godina izvanredne karijere, dovelo je Taylor Swift da ima ogroman ekonomski, kulturni i politički utjecaj.

Naime, zahvaljujući rekordnom uspjehu turneje "Eras", Swift je u oktobru postala milijarderka, čime je postala jedna od rijetkih muzičara koji su milijarderi. Listu najbogatijih muzičara predvode Jay-Z (oko 2,5 milijardi dolara) i Rihanna (oko 1,4 milijardi dolara).

Na turneji "Eras" zaradila je gotovo 850 milina dolara tijekom 66 nastupa u SAD-u. Njena prva dionica procijenjena je 190 miliona dolara, a nakon poreza, povećavajuća njenu neto vrijednost na 1,1 milijardu dolara.

Važno je istaknuti da su fanovi pored ulaznica spremni izdvojiti i značajan iznos za prenoćišta širom SAD-a, kako bi prisustvovali njenim koncertima. U.S. Travel Association procjenjuje da je kolektivno američka dionica turneje "Eras" dodala više od pet milijardi dolara državnim gospodarstvima.

Prema podacima muzičke aplikacije Spotify, Taylor Swift je nakon tri godine uspjela "skinuti" muzičara Bad Bunnyja i tako zauzela prvo mjesto kao najslušanija osoba na popularnoj aplikaciji, a tokom godine osvojila je i brojna muzička priznanja za svoje pjesme.

Podsjećamo, na Forbesovoj listi najmoćnijih žena u 2023. godini prva četiri mjesta zauzele su političarke, a to su: Ursula von der Leyen, Christine Lagarde, Kamala Harris i Giorgia Meloni.