KAKO SE PRAZNOVAO 29. NOVEMBAR

Dvadeset deveti dan novembra bio je važan praznik u socijalizmu. Radnje su bile zatvorene, gradske ulice puste, a prozori zamagljeni od krčkanja obavezne sarme. I tako decenijama...

Za 29. novembar u socijalizmu je padao snijeg. Radnje su bile zatvorene, gradske ulice - osim onih strmih, zgodnih za sankanje - puste, a prozori zamagljeni od krčkanja obavezne sarme. Po selima je bilo mnogo življe, ali ne zato što su tamo manje voljeli Jugoslaviju.

Idealni dani

Za praznik zvani Dan republike, naime, samo baksuzi i zaposleni tamo gdje se moralo nisu radili dva dana. Ostali si imali četiri - ako se praznik „lepio” za vikend, ili pet neradnih dana - kad se praznik spajao s vikendom, kako se to u socijalizmu govorilo.

Oni rijetki koji nisu imali rodbinu na selu ili su s njom bili u zavadi ostajali su u svojim gradskim stanovima da jedu pomenutu sarmu i bajati hleb, jer je praznik i pekarima. Iz tog je doba običaj da se hleb drži u zamrzivaču ili umotan u vlažnu krpu greje u rerni... poslije toga je kao svež. Ma kakvi! Zato su se mesile pogače i proje.

Za Dan republike uveče se na prvom programu televizije davao partizanski film, a na drugom je emitovan splet kola i plesova naroda i narodnosti. A u vrijeme ručka išao je dokumentarni program, pa su ga na portabl televizorima ruske marke „junost” gledali samo portiri i milicajci na dežurstvu. Sjedeći u zadimljenim i hladnim kabinama, oni su slušali glas spikera koji je podsjećao kako su u toku desanta na Drvar Nijemci na jedan partizanski tenk nabacili ćebe. Iz kolone zarobljenika koju su Nijemci tuda sprovodili istrčala je Milka Bosnić i zbacila ćebe. Tenk je nastavio borbu, Nijemci su Milku isekli bajonetima. Među Drvarčanima koji su tada streljani bili su i Milkina majka i brat, a druga sestra bila je ranjena. Drugog brata ubili su nekoliko dana kasnije. Milka je imala 16 godina.

„Njena je herojska i tragična sudbina zaloga je naših boljih dana i naše svijetle budućnosti...”, čitao je spiker, a portiri i policajci škrgutali su zubima na račun budućih neprijatelja.

SFR Jugoslavija po površini (255.804 km kvadratnih) bila je malo manja od Italije i malo veća od Ujedinjenog Kraljevstva. Stanovnika (23.724.919) imala je kao Norveška, Mađarska i Austrija zajedno! Vodila je Pokret nesvrstanih, koji je okupljao preko sto zemalja. One su činile dvije trećine Ujedinjenih nacija i 55 odsto stanovništva na planeti.

29. 11. 1943.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a u Jajcu u Bosni i Hercegovini 1943. godine, kada je, pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, doneta odluka o formiranju države federalnog ustrojstva, Jugoslavije, kao i Ustavotvorne skupštine dvije godine kasnije, kada joj je dat naziv Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ).

Dan republike

Ovaj datum je zvanično obilježavan kao Dan republike. Bio je neradni dan, širom zemlje je obilježavan priredbama.


Ozbiljna zemlja

Jugoslavija je bila vrlo, vrlo ozbiljna zemlja. Imala je nuklearnu elektranu u Krškom, a Sarajevo je u nadmetanju za Olimpijadu pobjedilo Sapo. Juga je pobjedila Japan! ZOI 1984. bile su prve Olimpijske igre održane u jednoj socijalističkoj zemlji. U skladu sa dobrim običajima, Jugoslavija je kao zemlja domaćin imala predstavnike u svim sportovima.

Dvadeset deveti novembar, inače, bio je praznik jer je tog dana 1943. godine u Jajcu, u Bosni i Hercegovini, održano Drugo zasjedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije. AVNOJ je tada konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije. Formiran je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije, koji je imao sva obilježja narodne revolucionarne vlade. Izbjegličkoj vladi i kralju Petru Drugom zabranjen je povratak.