Današnji datum, 29. novembar obilježavao se u bivšoj državi kao Dan Republike, čime se podsjećalo na Drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), koje je održano u Jajcu.

Ukupno je 142 delegata bilo prisutno u Domu Kulture na drugom zasjedanju AVNOJ-a. Rad delegata počeo je himnom Hej Sloveni, u izvođenju pozorišnog hora narodnog oslobođenja oko 19.20, a završio je u 5 pet sati ujutru.

Predsjednik AVNOJ-a izabran na prethodnom zasjedanju u Bihaću 1942. dr. Ivan Ribar je otvorio zasjedanje svojim uvodnim referatom "O radu AVNOJ-a između dva zasjedanja".

Na zasjedanju su donesene odluke ustavnog karaktera, izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, a 29. novembar je zapisan kao datum stvaranja nove države. Dan Republike slavio se od 1945. godine i bio je jedan od najvećih praznika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Generacijama koje su ga slavile i živjele u to vrijeme, ostao je upamćen po polaganju pionirske zakletve, plavim kapama i crvenim maramama.

Riječi zakletve: Danas, kada postajem pionir, dajem časnu pionirsku riječ.... mnogi se sjećaju.

Nisu rijetki ni oni koji se sjećaju i stihova Zabranjenog pušenja "Danas je Dan Republike, i stari je popio malo, na televiziji Lepa Brena..."

Raspadom SFR Jugoslavije početkom devedesetih, SR Jugoslavija, koju su činile Srbija i Crna Gora, nastavila je sa obilježavanjem ovog datuma. Od 1997. godine praznik se obilježavao kao datum kada je 1945. Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika, a ne kao Drugo zasjedanje AVNOJ-a. Promjena je nastala kao izraz kritike što tadašnju Jugoslaviju više nije sačinjavalo šest republika, već samo dvije.

Posljednji put Dan Republike obilježen je 2001. godine, a u februaru 2003. godine zvanično je prestala da postoji Jugoslavija.