Ima razlika

Akademici su pozvali na daljnje istraživanje marketinga automobila nakon što su analize podataka o nesrećama u Velikoj Britaniji sugerirale da vozači određenih marki imaju veću vjerovatnoću da izazovu nesreću od drugih.

Studija o više od 400.000 saobraćajnih nesreća u Velikoj Britaniji otkrila je da postoji značajna statistička razlika u krivici vozača među različitim markama, kada su "rizični ili agresivni manevri" igrali ulogu u sudarima.

Opasna vožnja, koja obuhvata prekršaje kao što su prekoračenje brzine, prolazak kroz crveno, preticanje preko pune linije ili ignoriranje pješačkog prijelaza, vjerovatnije je bila faktor kada su u pitanju Subaru, Porsche i BMW nego Škoda ili Hyundai, piše The Guardian.

Uzimajući u obzir varijable kao što su starost vozača i tipovi puteva, istraživači su pretpostavili da bi za to moglo biti krivo brendiranje, prema radu objavljenom u Journal of Social Marketing.

Glavni autor Alan Tapp, profesor socijalnog marketinga na Univerzitetu zapadne Engleske, rekao je da biste očekivali isti udio agresivnih manevara u svim vrstama vozila.

Međutim, u podacima o sudarima u Odjeljenju za transport postojala je veća rasprostranjenost među markama koje je općenito okarakterizirao kao one sa "oglašavanjem i marketingom koji, čini se, slave performanse vožnje, 'pogledaj me, kralja puta'".

Vozači Subaru automobila bili su uključeni u proporcionalno najnerazboritiju radnju, navodi list.

- To je kao kokoš i jaje – da li agresivni vozači biraju određene automobile ili brendovi pogoršavaju stvari? - rekao je Tapp.

- Znamo da neki automobili potroše stotine miliona dolara širom svijeta svake godine promovirajući svoje automobile slikama koje, u nekim slučajevima, suptilno impliciraju vezu između njihove marke automobila i vožnje visokih performansi. Također znamo da se dizajn nekih marki dopada vozačima koji možda žele pomjeriti granice performansi. Naravno, ovi proizvođači se pridržavaju zakona i propisa koji ih regulišu i mi ne predlažemo drugačije. Ali sada kada su ovi podaci izašli na vidjelo, trebamo li vršiti pritisak na proizvođače i regulatore da još jednom pogledaju način na koji moderne marketinške tehnike mogu imati negativan utjecaj na sigurnost na cestama? - dodao je.

Mark Borkowski, guru brendiranja, rekao je da su proizvođači automobila već dugo "očarali potrošača da kupi brend stila života... imate idiom Top Gear ili Grand Tour, ili filmove kao što su Brzi i žestoki ili James Bond".

- Nijedno od tih iskustava i slika ne izgleda posebno stvarno, ali ljudi možda – posebno momci – uđu u te automobile i pomisle da su postali te marke, čak i kada nemate te švicarske planinske prijevoje ili autoput u LA-u. I ništa ne izgleda gluplje nego biti u super elegantnom automobilu koji se polako kreće ulicama Guildforda i Gosporta - dodao je.

Portparol Porsche-a je rekao da im je sigurnost za volanom od najveće važnosti, dodajući da je svaki kupac pozvan u svoj namjenski "Porsche Experience Centre" u Silverstoneu, "kako bi u potpunosti razumio svoj automobil i usavršio svoje vozačke vještine na kursu dizajniran da replicira britanski B-put".

Portparol Subaru-a u Velikoj Britaniji rekao je da je marka promijenila svoj asortiman i fokus od podataka za 2011-2015. koji su ispitani u radu.

- Naši osnovni stubovi su sigurnost, sposobnost i pouzdanost. Više ne uvozimo sportski asortiman iz dana našeg relija u Veliku Britaniju. Naši SUV-ovi su veoma fokusirani na porodicu i ponosni smo što imamo ocjenu od 5 zvjezdica Euro NCAP u cijelom asortimanu - dodao je.

Portparol BMW-a je istakao da im ništa nije važnije od sigurnosti.

- Ovo se također odražava na način na koji plasiramo svoje automobile u UK i provodimo mnogo vremena i pažnje u ispunjavanju visokih standarda koje postavlja Uprava za standarde oglašavanja - dodao je.

The Guardian