Ljudska vrsta je premašila brojku od osam milijardi, s dužim životnim vijekom koji nadoknađuje nižu stopu nataliteta, ali rast svjetske populacije nastavlja dugoročni trend usporavanja, saopćio je američki Biro za popis stanovništva.

Biro procjenjuje da je globalna populacija premašila tu cifru 26. septembra, datum za koji agencija tvrdi da ga je prihvatila s rezervom.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je taj broj dostignut deset mjeseci ranije, nakon što su 22. novembar 2022. godine proglasile "Danom osam milijardi", istaknuo je Biro za popis stanovništva u saopćenju.

Razlika je zbog toga što zemlje različito broje ljude - ili ih uopće ne broje. Mnogima nedostaju sistemi za evidentiranje rođenja i smrti. Neke od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, kao što su Indija i Nigerija, nisu provele popise stanovništva duže od decenije, navodi biro.

Na web stranici Worldometer možete pratiti kako raste populacija iz sekunde u sekundu.


Svjetska populacija

Na istoj stranici se navodi da se predviđa da će svjetska populacija dostići devet milijardi 2037. godine i deset milijardi 2058. godine. Broj stanivnika se udvostručio u 40 godina od 1959. kada nas je bilo tri milijarde do 1999. kada je na planeti bilo šest milijardi ljudi. Samo tokom 20. vijeka, populacija u svijetu je porasla sa 1,65 milijardi na šest milijardi. Stopa rasta trenutno opada i predviđa se da će nastaviti opadati u narednim godinama.

Faktor/Fena