Prokletije na prvom mjestu

S obzirom na to da je 2024. pred vratima, turistički magazini izdvajaju preporuke za putovanja u narednoj godini te su tako iz National Geographica nedavno objavili listu "najcool" destinacija za 2024. godinu.

Na listi se našlo 30 destinacija širom svijeta, od Albanskih Alpa do šuma Andrefana na Madagaskaru. Evropa dominira skoro polovinom liste s 13 destinacija, uključujući glavni grad Malte Valetu i Pompeje u Italiji.

Prema "The Cool" listi, prvo mjesto zauzeli su Albanske Alpe ili Prokletije - planinski masiv u sjevernoj Albaniji i istočnoj Crnoj Gori.

"Poznato, prilično zloslutno, kao Proklete planine, ovo carstvo nazubljenih kraških vrhova san je za planinare, gdje risovi lutaju šumama smreke, a divlje cvijeće prekriva dno dolina", navodi National Geographic.
 
Drugi na listi je Belfast, a navode da je ovaj grad u Sjevernoj Irskoj tokom 2010ih doživio porast boja posjetitelja koje je dijelom privukao novi muzej Titanic Experience.

Na trećem mjestu je Emilia-Romagna u Italiji, a slijede Galloway i Southern Ayrshire u Škotskoj, Nordland u Norveškoj, kao i sjeverni Yorkshire u Engleskoj.

Poluostrvo Yucatan u Meksiku je još jedna destinacija koja je istaknuta kao jedna od najuzbudljivijih za putovanja sljedeće godine, i ne čudi, s obzirom na to da se Merida, najveći grad u državi, također našao na listi trending destinacija prema Bookingu.

Ostale destinacije uključuju Sikkim u Indiji, koji se može pohvaliti prekrasnim pogledom na Himalaje, i Victoriju u Australiji, zahvaljujući novom putovanju koje posjećuje termalne tople izvore u tom području.

Najcool destinacije u Evropi prema National Geographicu su:

Albanske Alpe, Albanija

Belfast, Sjeverna Irska

Emilia-Romagna, Italija

Galloway i Southern Ayrshire, Škotska

Nordland, Norveška

Sjeverni Yorkshire, Engleska

Pompeji, Italija

Saimaa, Finska

Tartu, Estonija

Valeta, Malta

Wales

Wild Atlantic Way, Irska