Požari i u Suvoj Reci i Prizrenu

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama (AVS) Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je da je trenutno na Kosovu aktivno devet požara, od kojih je najteža situacija sa požarom na Prokletijama, u blizini sela Štupelj, na teritoriji opštine Peć, prenosi RTK2.

U saopštenju se precizira da se broj požara na cijeloj teritoriji Kosova smanjuje, dok „ozbiljna prijetnja i dalje ostaje požar koji je izbio 29. jula u Nacionalnom parku Prokletije, lokacija Štupelj, gdje se interveniše bez prekida, ali su vremenski uslovi i izrazito neprikladan teren otežali i ne retko onemogućili reagovanje sa zemlje“.

Kao rezultat toga, AVS u koordinaciji sa Operativnim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova zatražila je vazdušnu podršku od KFOR -a i kao rezultat ove saradnje stavljena su na raspolaganje za podršku iz vazduha dva helikoptera, sa mogućnošću da se obezbjedi i treći helikopter, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, zbog jakog vetra situacija se pogoršava, jer se onemogućava intervencija sa zemlje.

U drugim regionima Kosova situacija je relativno stabilna zahvaljujući angažovanju profesionalnih vatrogasnih i spasilačkih jedinica, kapacitetu i podršci Bezbjednosnih snaga Kosova, policije, i Kfora iz vazduha.

Tokom proteklih sedam dana na Kosovu je registrovano više od 473 požara.

Osim požara na Prokletijama, trenutno su aktivni požari i u opštinama Suva Reka i Prizren.

Izvor: RTK2