SMIJEŠNA STRANA RATA

Od početka ruske agresije na Ukrajinu oko 200 ruskih tenkova T-72B3 palo je u ruke ukrajinske vojske. Ovaj tenk, koji proizvodi Uralvagonzavod iz Nižnjeg Tagila, jedan je od novijih ruskih tenkova.

S ovim modelom tenka, za razliku od primjerice T-64BV, T-80U ili T-72AMT, Ukrajinci nemaju puno iskustva. Kada su se lokalni stručnjaci susreli s problemima koje nisu odmah mogli riješiti, ukrajinski tenkist pod nadimkom Kočevnik odlučio je nazvati tehničku podršku Uralvagonzavoda.

Trolanje Rusa

Snimku Kočevnikovih poziva objavio je Militarnyi, ukrajinski kanal koji objavljuje vijesti o ratu.

Kočevnik služi u 54. mehaniziranoj brigadi ukrajinske vojske koja se bori oko Kramatorska u istočnoj Ukrajini i koristi uglavnom sovjetsku staru opremu, uključujući i tenkove T-64 i borbena vozila BMP. Također posjeduje i dio zarobljenih ruskih tenkova T-72B3, piše Forbes.

Kočevnik je uglavnom trolao Ruse, ali njegove zamjerke tenku od 45 tona za tri člana posade bile su stvarne. Spremnik je izbacivao ulje, kompresori nisu radili, a električni mehanizam za okretanje kupole je otkazivao zbog čega je posada kupolu morala okretati ručno.

Iako svaki tenk može biti temperamentan, ovaj popis kvarova mogao bi ukazivati na nekonzistentnu izradu u tvornicama Uralvagonzavoda.

Došao do direktora Uralvagonzavoda

Rus koji se predstavio kao Aleksander Anatolevič, koji očito nije znao da je Kočevnik ukrajinski vojnik, obećao je da će popis problema proslijediti projektnom uredu u Nižnjem Tagilu te da će također kontaktirati proizvođača motora u Čeljabinsku.

Kočevnik nije završio s trolanjem. Došao je i do Andreja Abakumova, direktora Uralvagonzavoda. Abakumov je zamolio Kočevnika da mu na WhatsApp pošalje detaljan opis problema.

Tada je Kočevnik konačno otkrio da je Ukrajinac i da je ukrajinska vojska problematični tenk zarobila prošle godine kod Izjuma.

“Hvala vam puno. Čuvajte se. Slava Ukrajini”, rekao je. Smijući se, Kočevnik je prekinuo razgovor.