Uzmi novac i bježi

Danski umjetnik Jens Haaning dobio je narudžbu od Kunsten muzeja moderne umjetnosti u Alborgu u Danskoj da kreira ažuriranu verziju svojih ranijih serija "Prosječni austrijski godišnji prihod" iz 2007. i "Prosječni danski godišnji prihod" iz 2010. godine.

Ta djela su sačinjena od prave gotovine. Za verziju koja će biti izložena u Danskoj, muzej mu je pozajmio 534.000 danskih kruna, što je oko 75.000 dolara.

Narudžbu je dobio 2021. godine, a dogovor je bio da će novac, koji će biti prikazan u umjetninama, biti vraćen kada se izložba završi, piše Unilad.

No Haaning im je poslao dva prazna platna, čiji je naziv zapravo njegov komentar o tome koliko je umjetnost postala motivirana novcem.

Naziv platna je bio "uzmi novac i bježi".

Haaning je tvrdio da je djelo zapravo bolje i više u skladu s temom izložbe od onoga što mu je prvobitno naručeno, te da je pokrenulo važna pitanja.

- Moramo li raditi za novac ili možemo samo uzeti? Zašto idemo na posao? Sve te stvari tjeraju nas da počnemo razmišljati o kulturnim navikama društva čiji smo dio - stava je umjetnik.

Naravno, Muzej moderne umjetnosti Kunsten nije dijelio ovo mišljenje. Haaningu je sada sud naložio da vrati novac nakon pravne bitke koja je trajala skoro dvije godine.

Nakon što je Haaning odbio zahtjev muzeja, sud u Kopenhagenu mu je u ponedjeljak naložio da vrati muzeju 492.549 danskih kruna, što odgovara iznosu od gotovo 70.000 dolara.

Uprkos sukobu, direktor muzeja Lasse Andersson ranije je priznao da se glasno nasmijao kada je prvi put vidio dva prazna platna 2021. godine, te je odlučio da pokaže radove.

- Uzbudio je moje kustosko osoblje i pomalo me uznemirio, ali sam se i nasmijao jer je bilo stvarno humoristično - rekao je Andersson za BBC-jev Newsday program 2021. godine.

Unilad