OPASNA ZVIJER

Dinosaurusi imaju reputaciju najstrašnijih drevnih grabežljivaca, no novo istraživanje ukazuje na to da su 40 miliona godina prije njih našom planetom harali jednako strašni predatori. Naime, naučnici su u Brazilu pronašli fosil, gotovo potpuno očuvanu lobanju i kosti, opasne zvijeri stare 265 miliona godina. Lobanja Pampaphoneuss biccaija, velika nekih 36 cm, otkrivena je u blizini Sao Gabriela.

“Ova je životinja izgledala opasno, sigurno je bila strah i trepet svemu što joj se našlo na putu”, rekla je paleontologinja Stephanie Pierce sa Univerziteta Harvard. Pampaphoneus spada u ranu grupu dinocefala, golemih primitivnih gmazova koji su živjeli u razdoblju perma, a izumrli otprilike trideset miliona godina prije pojave dinosaura.

Izgleda da je žvakao i kosti

Nisu svi dinocefali bili mesožderi, ali Pampaphoneus sigurno jeste. “Životinja je imala velike, oštre očnjake prilagođene za hvatanje plijena”, kazao je Felipe Pinheiro, paleontolog s Federalnog univerziteta Pampa (UNIPAMPA) u Brazilu, a prenosi Science Alert.

“Raspored zubi i kranijalna arhitektura ukazuju na to da je mogao žvakati i kosti, slično kao moderne hijene”, dodao je. Pampaphoneus je živio na kraju geološkog razdoblja perma, neposredno prije najvećeg do sada masovnog izumiranja, kada je nestalo 86 posto svih životinjskih vrsta na Zemlji.

Fosili drugih dinocefala prethodno su pronađeni u Rusiji i Južnoj Africi, ali Pampaphoneus biccai jedina je poznata takva vrsta u Brazilu. Paleontolozi navode da ovaj dobro očuvani fosil otkriva nove karakteristike koje su prije bile nepoznate (2008. je pronađena manja lobanja).

 “Pronalazak nove lobanje Pampaphoneusa nakon toliko vremena iznimno je važan za bolji uvid u život ove životinje, prije ju je bilo teško razlikovati od njezinih ruskih srodnika”, rekao je paleontolog Mateus A. Costa Santos iz UNIPAMPA.

Golemi predator od tri metra

Pampaphoneus je znao doseći visinu od tri metra i težiti nevjerovatnih 400 kilograma. No on se ne ističe samo zbog svoje veličine. Ovaj drevni predator je imao gusto građenu lobanju, kao i mnogi drugi dinocefali, po čemu je ova vrsta i dobila svoje ime – koje na grčkom znači “strašna glava”.

Nakon analize lobanje stručnjaci su ustanovili da bi za sada neidentificirana čeljusna kost mogla potjecati od još veće verzije Pampaphoneusa biccaija. Odnosno, “strašna glava” koju su upravo proučavali možda čak ni ne pripada odrasloj jedinki.

Istraživanje naziva Cranial osteology of the Brazilian dinocephalian Pampaphoneus biccai (Anteosauridae: Syodontinae) objavljeno je u časopisu Zoological Journal of the Linnean Society.