Sjeverna Karolina

Porodica Amerikanca koji se utopio nakon što je pao s porušenog mosta tvrdi da je poginuo jer Google nije ažurirao svoje mape.

Porodica Philipa Paxsona tuži kompaniju zbog njegove smrti, navodeći da Google iz nemara nije pokazao da je most "pao" devet godina ranije.

Paxson je umro u septembru 2022. nakon vožnje preko oštećenog mosta u Hickoryju u američkoj državi Sjeverna Karolina.

Glasnogovornik Googlea rekao je da kompanija razmatra optužbe.

Slučaj je u utorak podnesen građanskom sudu u okrugu Wake.

Paxson, otac dvoje djece, vozio se kući sa proslave devetog rođendana svoje kćeri u kući prijatelja i bio je u nepoznatom kvartu u vrijeme svoje smrti, prema tužbi porodice.

Njegova supruga je ranije odvezla njegove dvije kćeri kući, a on je ostao da pomogne u čišćenju.

- Neupućen u lokalne puteve, oslanjao se na Google Maps, očekujući da će ga sigurno uputiti kući do njegove supruge i kćeri - rekli su advokati porodice u izjavi kojom su najavili tužbu, piše BBC.

- Tragično, dok je vozio oprezno po mraku i kiši, ne sluteći slijedio je Googleove zastarjele upute do onoga što se, kasnije je saznala porodica, već deceniju zove "Most za nigdje", srušivši se u Snow Creek, gdje se utopio - dodali su.

Lokalni stanovnici su više puta kontaktirali Google kako bi promijenili online mape nakon što se most srušio 2013. godine, tvrdi se u tužbi.

Barijere koje su bile postavljene na ulazu na most su nedostajale zbog vandalizma, navodi Charlotte Observer.

Tužba također obuhvata tri lokalne kompanije, tvrdeći da su one imale dužnost da održavaju most.

- Naše djevojčice pitaju kako i zašto im je tata umro, a ja nemam riječi koje mogu razumjeti jer, kao odrasla osoba, još ne mogu razumjeti kako su oni koji su odgovorni za GPS smjernice i most mogli postupiti s tako "malo obzira prema ljudskim životima" - rekla je njegova supruga Alicia Paxson u izjavi.

- Imamo najdublje simpatije prema porodici Paxson - rekao je portparol Googlea za AP News.

- Naš cilj je pružiti tačne informacije o rutiranju u mapama i razmatramo ovu tužbu - dodao je.

BBC