SAVJETI

Vozite se monotonim dijelom autoputa, a onda primijetite putokaz ispred vas koji kaže da je vaše odredište udaljeno još 72 km. Sljedeće što primijetite je da žmirite ispred drugog znaka, onog koji kaže da ima još samo 40 km. Sigurni ste da niste zaspali za volanom. Na kraju krajeva, niste se srušili ili izazvali nesreće.

Ali šta se desilo na tih 32 km?

Fenomen, poznat kao hipnoza na autoputu, na prvi pogled podsjeća na trans, ali na drugi podsjeća na autopilota aviona, piše metropoliten.si.

Nalik transu

Hipnoza na autoputu se odnosi na psihološko stanje u kojem vozač ulazi u disocijativno stanje nalik transu dok vozi autoputem ili dugim pravim putem.

Često se dešava kada okruženje za vožnju nije raznoliko i zahteva minimalno kognitivno angažovanje.

Vozači koji doživljavaju hipnozu na autoputu mogu imati ograničeno pamćenje putovanja, uprkos tome što su zadržali kontrolu nad vozilom.

Postoje neki faktori koji povećavaju rizik od ove pojave.

Prvi je, kako je pomenuto, duga vožnja monotonom dionicom puta odnosno autoputa, što smanjuje nivo pažnje i mentalnog angažovanja, što rezultira stanjem nalik transu.

Tome doprinosi i umor, koji prati duga putovanja, ili rutinska vožnja, jer vam se tako nešto može dogoditi čak i na svakodnevnom putu do posla.

I šta možete učiniti da to izbjegnete?

Pravite redovne pauze: Prekinite duga putovanja zakazivanjem redovnih odmora. Izađite iz auta i protegnite noge da osvježite um.

Ostanite budni i angažovani: Održavajte aktivan položaj u vožnji, povremeno mijenjajte položaje i koristite senzornu stimulaciju, kao što je podešavanje jačine radija ili kontrola temperature, kako biste održali svoj um aktivno uključenim tokom vožnje.

Koristite kognitivne tehnike: Koristite mentalne vježbe kao što je brojanje putnih znakova ili ponavljanje saobraćajnih pravila, koje vam mogu pomoći da zadržite fokus i pažnju.

Promijenite svoj itinerar: Ako je moguće, odlučite se za slikovitije rute da biste dodali raznolikost i spriječili monotoniju tokom putovanja.

Izbjegavajte umor: Uvjerite se da se dovoljno odmorite prije nego što krenete na dugu vožnju. Izbjegavajte vožnju kasno uveče, ako je moguće, i prepustite volan drugim odraslim osobama u autu ako ste umorni.