Izgubljeni u okeanu

Petero ljudi na nestaloj podmornici Titan poginulo je u "katastrofalnoj imploziji", rekao je dužnosnik Obalne straže u četvrtak, čime je okončana golema potraga za plovilom izgubljenim tokom putovanja do Titanica.

Bespilotni podmorski robot poslan s kanadskog broda otkrio je olupinu podmornice u četvrtak ujutro na oko 488 metara od pramca stoljetne olupine, 2-1/2 milje (4 km) ispod površine, rekao je kontraadmiral američke Obalne straže John Mauger na konferenciji za novinare.

- Krhotine su u skladu s posljedicama katastrofalnog gubitka tlačne komore - rekao je Mauger.

Oni koji su bili u podmornici umrli su odmah u imploziji, rekao je bivši ljekar američke mornarice.

Dale Mole je rekao da putnici ne bi ni znali da postoji problem prije nego dođe do implozije.

Dodao je da bi ostanak u podmornici bio daleko gora alternativa.

- Možete samo zamisliti kako bi to bilo... Hladno je, ponestaje ti kisika. Ako ih već nismo mogli spasiti, ovo je najbolji mogući scenarij - rekao je.

Stručnjaci kažu da je malo vjerovatno da će bilo koje tijelo biti nađeno, ali je američka obalna straža rekla da će nastaviti potragu u nastojanju da izvuče ono što može.

Osim potrage za putnicima, vlasti će također nastaviti pretraživati morsko dno u nadi da će otkriti više informacija o tome što je dovelo do implozije.

Trebat će vremena da se sastavi vremenski raspored događaja, rekla je jučer američka obalna straža, nazvavši podvodni okoliš "nevjerovatno složenim".

Index.hr