PRVI PUT U 20 GODINA

Pad eura ispod dolara po prvi put u dvije decenije stavlja ga na kurs za jednu od najgorih godina u njegovoj historiji, posebno ako šok cijena energije izazvan ruskom agresijom na Ukrajinu odvede evropski blok u produženu ekonomsku krizu.

Jedinstvena valuta EU se danima kretala na ivici pariteta u odnosu na dolar, da bi sinoć konačno probila taj nivo. Njegov pad od 11,8 posto od početka godine gotovo je jednak gubicima uočenim u 2015, godini kada je Evropska centralna banka pokrenula ogroman podsticaj.

Povisiti kamatne stope

Preokret od srijede mogao bi otvoriti vrata za pomak da jedan euro iznosi 0,96 dolara, predviđaju analitičari, a neki očekuju pad na 0,90 dolara ako isporuke gasa budu još više poremećene.

Ovi potezi su doveli ECB u problem. Očekuje se da će sljedeće sedmice povisiti kamatne stope po prvi put od 2011. kako bi se suzbila inflacija koja iznosi rekordnih 8,6 posto.

Slabost valute pogoršava taj problem inflacije. Ipak, ECB ne može rizikovati agresivno pooštravanje politike iz straha da će ekonomski rast dovesti u rikverc.

"Vidimo prostor za pomak sve do 0,97 dolara, a možda čak i 0,95 dolara", rekao je Olivier Konzeoue, direktor tima za valute u upravljanju imovinom UBP, ističući implikacije energetske krize na evropsku ekonomiju.

"U suštini, znamo da je sve u vezi sa Rusijom", dodao je.

Najnoviji pad eura uslijedio je nakon što je protok gasa kroz ruski plinovod Sjeverni tok 1 zatvoren na 10 dana zbog održavanja. Ali ako Moskva produži zatvaranje, Njemačka -- koja je već u drugoj fazi troslojnog plana za hitne slučajeve gasa -- mogla bi biti primorana da racionalizira gorivo.

Gasovod zatvoren

"Ako se gasovod koji je bio zatvoren na 10 dana ponovo ne otvori i dobijemo više racionalizacije gasa, u toj situaciji možda nismo vidjeli najslabiji nivo eura“, rekao je Christian Keller, šef ekonomskog istraživanja u Barclaysu.

Spiralni troškovi energije već imaju danak. Njemačka je upravo prijavila svoj prvi trgovinski deficit od 1991. godine, a raspoloženje investitora palo je ispod nivoa viđenog kada je izbila pandemija koronavirusa 2020. godine.

U kratkoročnom periodu, sve može biti u vezi sa tehničkim faktorima i tržištima opcija, gdje trgovci postavljaju usmjerene opklade ili štite od izloženosti valuti. Opcije u iznosu od 1 do 1,5 milijardi dolara ističu sljedeće sedmice, a trgovci su rekli da će konačno, i kontinuirano, kršenje pariteta pokrenuti naloge za prodaju eura, što će potencijalno dovesti do njegove cijene 0,95 dolara.

Ali dalje, cijene plina su ključne.

Analiza BNP Paribasa o tome kako su se valute u prošlosti ponašale kada su cijene energije skočile, pokazuje da euro trpi više od drugih razvijenih valuta od šokova cijena gasa, padajući u prosjeku za 4,5 posto u takvim vremenima.

JPMorgan je ukazao da se eurozona već suočava sa "paraboličnim" skokovima cijena gasa, pri čemu su isporuke smanjene za 53 posto u junu. Industrijska elektrana Njemačke svjedočila je padu ponude od 60 posto.

Najgori slučaj

Najgori slučaj mogao bi donijeti cijenu eura od 0,90 dolara, rekao je JPMorgan, pozivajući se na prognozu Bundesbanke o 6 posto pada njemačkog BDP-a u prvoj godini ako zalihe potpuno prestanu.

Nomurin Jordan Rochester procjenjuje da bi euro mogao pasti na 0,95 dolara do kraja augusta, ali u scenariju u kojem se rezervoari za skladištenje gasa ne popune do zime, mogao bi pasti na 0,90 dolara.

Slično tome, analitičari Citija predviđaju da će prekid isporuke iz Rusije dovesti do porasta cijena gasa znatno iznad sadašnjih nivoa.

Uz sve ostale jednake vrijednosti, euro će pasti na 0,98 dolara ako gas dostigne 200 eura, dok bi po cijeni od 250 eura trgovao ispod 0,95 dolara, rekli su klijentima.

U teoriji, ECB bi mogla intervenisati prodajom dolara kako bi poduprla valutu kao što je to bilo 2000. godine, kada je euro pao na oko 0,83 dolara.

Ali banka je signalizirala da možda neće uskočiti u ovo vrijeme, vjerovatno zato što je "pravi" kurs eura -- u odnosu na valute trgovinskih partnera i prilagođen inflaciji -- znatno iznad onoga što je bio 2002. godine, posljednji put euro-dolar paritet je pogođen.