BORI SE ZA ŽIVOT

Čuveni indijski krotitelj zmija smješten je u bolnicu gdje se bori za život nakon što ga je kraljevska kobra visoka 10 stopa ugrizla za butinu dok je pokušavao da je spase.

Vava Sureš (48) koji je dobro poznat u državi Kerala gde se pojavljivao i na TV-u, u ponedjeljak je vršio spasavanje u susednom mjestu Tamil Naduu kada ga je zmija ugrizla, prenosi Daily mail.

Šokantan snimak koji je snimio lokalni mještanin prikazuje trenutak kada se kobra podigla i ugrizla Sureša za desnu butinu dok je pokušavao da je uvuče u vreću.

Ono što je nevjerovatno, uspio je da ubaci zmiju u torbu prije nego što se onesvjestio i hitno je prebačen u bolnicu - gdje je sada na intenzivnoj nezi.

Sureš je prvobitno odveden na privatni medicinski koledž u Kotajamu, gdje je doživeo srčani udar.

Nakon što su otkrili da njegovo srce funkcioniše samo 20 odsto od normalnog, lekari su odlučili da ga prebace u veću bolnicu u Kotajamu na specijalistički tretman.

Tamo je zadržan preko noći, a ljekari su u utorak ujutro rekli da je reagovao na terapiju.

Sureš je još uvijek bez svijesti i na intenzivnoj njezi, objavili su lokalni mediji, ali je počeo samostalno da diše.

Ljekari su upozorili da će biti potrebno neko vrijeme da se u potpunosti ispolje efekti otrova i da nije moguće reći da li će se Sureš potpuno oporaviti.

Tokom karijere koja je trajala dvije decenije, Sureš tvrdi da je spasao hiljade zmija i da je ugrižen stotine puta.

Kraljevske kobre su veoma otrovne zmije koje ubrizgavaju snažan neurotoksin koristeći kratke očnjake pričvršćene za njihovu gornju vilicu.

Iako sam otrov nije posebno smrtonosan, kraljevske kobre imaju neke od najvećih otrovnih žlezda od svih zmija, što znači da mogu da ubrizgaju velike količine, što se obično pokazuje fatalnim.

Kraljevska kobra sa punim otrovnim žljezdama i dovoljno vremena da ih upotrebi može ubrizgati dovoljno neurotoksina u jednom ugrizu da ubije 20 ljudi ili velikog slona.

Toksin djeluje tako što napada nerve i mozak, paralizujući mišiće koji kontrolišu disanje i rad srca - što obično dovodi do zastoja srca ili gušenja u roku od samo 30 minuta.

Kurir.rs