...

Na Zemlji postoje četiri okeana - Veliki tihi, Atlantski, Indijski i Sjeverni ledeni (arktički), ali zahvaljujući Nacionalnom geografskom društvu još jedan će se naći na kartama svijeta.

Prvi put poslije više od stotinu godina, Društvo je najavilo da će Јužni okean, vodenu površinu koje okružuje Antarktik, prepoznati kao peti svjetski okean.

"Naučnici odavno znaju da postoji posebna ekološka regija oko Antarktika", izjavio je Aleks Tejt, geograf Nacionalnog geografskog društva.

"Iako je Nacionalno geografsko društvo na mapama i ranije označavalo ovaj okean, nije ga i zvanično priznavalo zbog nedostatka šireg sporazuma", pojasnio je on.

U međunarodnoj naučnoj zajednici još nije postignut dogovor o imenu i granicama ove vodene površine. Zvaničnici Nacionalne okeanske i atmosferske uprave (NOAA) rekli su da je Savezna agencija vodeno tijelo prepoznala kao peti okean još 1999. godine, kada je američki Odbor za geografska imena odobrio naziv "Јužni okean".

Međutim, kada su 2000. Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji (IHO) predložene granice okeana, nisu se složile sve članice organizacije. Inače, Međunarodna hidrografska organizacija jedna je od glavnih referenci Nacionalne geografije kada je u pitanju savjetovanje o imenima mjesta.

Inače, Јužni okean je vodena površina koja se proteže od obale Antarktika do 60. stepena južne geografske širine. Јužni okean sadrži područja koja se najbrže zagrijavaju na Zemlji, poput Antarktičkog poluostrva.

Morski led na Јužnom okeanu igra ulogu u određivanju okeanske cirkulacije i vremenskih obrazaca, a dalje zagrijevanje moglo bi da "poremeti globalnu klimu".