THOMAS VINTERBERG

Danski režiser Thomas Vinterberg posvetio je Oscara za najbolji strani film svojoj tragično preminuloj kćeri Idi koja je nastradala samo četiri dana prije početka snimanja filma.

19-godišnja Ida preminula je kad se vozač koji je u vožnji tipkao na mobitel zabio u automobil koji je vozila redateljeva supruga Helene Reingaard Neumann. “Htjeli smo napraviti film koji slavi život, a četiri dana prije početka snimanja dogodilo se nemoguće”, započeo je svoj emotivni govor Vinterberg.

“Saobraćajna nesreća odnijela je moju kćer. Neko je gledao u mobitel. Nedostaje nam i volimo je. A dva mjeseca prije početka snimanja i dva mjeseca prije nego što je poginula bila je u Africi… Poslala mi je pismo, pročitala je scenarij i bila je jako uzbuđena. Obožavala je ovaj film… Trebala je biti dio ovog”, rekao je režiser. U jednom trenutku nije mogao sakriti suze.

“Na kraju smo snimili ovaj film kao posvetu njoj. Dakle, Ida, ovo je čudo koje se upravo dogodilo i ti si dio tog čuda. Možda si negdje vukla neke konce, ne znam, ali ovo je za tebe”, obratio se kćeri.

“Ako se neko usudi vjerovati da je ona sad nekako s nama, moći ćete je vidjeti kako plješće i veseli se s nama”, dodao je.

Rediteljica Jasmila Žbanić, čiji je film Quo vadis, Aida? bio nominiran u istoj kategoriji, fotografirala se s danskim redateljem i čestitala mu na pobjedi.

Film Another Round prati priče četvorice srednjoškolskih profesora, Martina, Tommyja, Petera i Nikolaja, koji žele testirati teoriju kako poboljšati svoj privatni i profesionalni život održavajući konstantan nivo alkohola u krvi.