The Times

Svijet ne zna koliko je indijsko-pakistansko neprijateljstvo bilo blizu eskalacije, napisao je u memoarima bivši američki državni sekretar.

Bivši američki državni sekretar Mike Pompeo tvrdi da je SAD spriječio nuklearni rat između Indije i Pakistana 2019. godine, objavio je u srijedu The Times.

On je u nedavno objavljenim memoarima napisao da su se prije četiri godine Indija i Pakistan približile samom početku nuklearnog sukoba, nakon što je Indija pokrenula zračne napade na naoružane grupe na pakistanskoj teritoriji, u znak odmazde za napad u kojem je ubijeno 40 indijskih vojnika u Kašmiru.

Pompeo se za vrijeme te krize nalazio u Hanoiu, u Vijetnamu, na sastanku tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

“Nikad neću zaboraviti kada me je u toku noći probudio telefonski poziv indijskog kolege da me obavijesti da se Pakistan sprema za nuklearni napad”, napisao je Pompeo i dodao da “svijet ne zna koliko je indijsko-pakistansko neprijateljstvo bilo blizu eskalacije 2019. godine”, prenosi Tanjug.

Naveo je da je odmah nakon toga razgovarao s tadašnjim komandantom pakistanskih snaga, generalom Kamarom Javedom Bajwom, za kojeg je napisao da je “stvarni vođa Pakistana”, i zamolio ga da ne čini ništa i da pričeka “nekoliko minuta” da SAD pokuša riješiti problem.

“Trebalo nam je nekoliko sati i izuzetno dobar rad naših timova na terenu u Delhiju i Islamabadu da ubijedimo obje strane da se ona druga ne priprema za nuklearni rat.”

Susret s Kim Jong-unom u Pjongjangu

Nijedna druga nacija nije mogla uraditi ono što smo mi uradili te noći da se izbjegne užasan ishod, naveo je Pompeo.

U memoarima navodi kako ga je kineski predsjednik Xi Jinping mrzio i da mu je Trump rekao da “zašuti na neko vrijeme”, nakon što je Pompeo optužio Kinu za pandemiju COVID-19.

“Nisam bio sretan što je predsjednik na Twitteru napisao da Komunistička partija Kine radi dobar posao u vezi s virusom i pohvalio Xija. Ali, razumio sam okolnosti – bila nam je potrebna zdravstvena oprema i zavisili smo od milosti Komunističke partije Kine zbog toga. Radio sam za predsjednika”, naveo je bivši državni sekretar.

U drugom poglavlju memoara Pompeo je opisao susret s Kim Jong-unom u Pjongjangu 2018. godine, kada mu je sjevernokorejski čelnik navodno rekao da zna kako ga Pompeo pokušava ubiti.

“Odgovorio sam mu šalom, rekao sam: ‘Gospodine predsjedavajući, ja Vas i dalje pokušavam ubiti’, i pozvao ga na najljepšu plažu u Miamiju, da ispušimo najbolje kubanske cigare”, kazao je Pompeo, na šta mu je Kim odgovorio da već ima “odlične odnose s [vladajućom kubanskom] porodicom Castro”.