Plohgjang upozorio

Optužujući Sjedinjene Američke Države (SAD) da provode različite oblike špijunaže u razmjerama bez presedana, Sjeverna Koreja je navela da je Korejsko poluostrvo gurnuto na ivicu nuklearnog rata, javlja Anadolija.

U istraživanju koji je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje i objavljeno na državnoj novinskoj agenciji KCNA u ponedjeljak, Pjongjang je naveo da Washington povlači očajničke vojne poteze za rasplamsavanje nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu, gdje su, prema Pjongjangu ispreplitanih interesi velikih sila.

- Ovakvi ratoborni potezi SAD-a pojačali su vojne tenzije na Korejskom poluostrvu i u sjeveroistočnoj Aziji i izuzetno nestabilnu situaciju doveli na ivicu nuklearnog rata - navodi se u istraživanju.

Istaknuto je da SAD imaju pretenzije ka Korejskom poluostrvu, kapiji Azije, još od sredine 19. vijeka, te da ilegalno okupiraju Južnu Koreju pod maskom oslobodioca i zaštitnika od kraja Drugog svjetskog rata.

- SAD su namjerno izmislile različite incidente i događaje i stalno eskaliraju nuklearnu prijetnju i ucjenu protiv DNRK-a (Demokratske Narodne Republike Koreje) - navode iz Ministarstva vanjskih poslova.

Pjongjang je upozorio u slučaju da izbije rat na Korejskom poluostrvu, "to će se brzo proširiti na svjetski rat i termonuklearni rat bez presedana u svijetu".

- Ovo će imati najkatastrofalnije i najnepovratnije posljedice po mir i sigurnost na Korejskom poluostrvu i u sjeveroistočnoj Aziji i ostatku svijeta - dodaje se.

Anadolija