Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 8,5 posto – na 78,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,1 posto – na 73,77 dolara.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prvih dana 2023. godine oštro pale jer se trgovci plaše da će zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava oslabiti potražnja za „crnim zlatom“, javlja Reuters.

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 8,5 posto – na 78,57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,1 posto – na 73,77 dolara.

Nakon što su u prethodne tri sedmice porasle gotovo 13 posto, prošle sedmice su cijene nafte izgubile dobar dio tih dobitaka. Posljedica je to zabrinutosti za potražnju, posebno iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika "crnog zlata“.

Nakon što su tri godine vodile politiku "nulte tolerancije“ na korona virusa, kineske vlasti ubrzano popuštaju restriktivne mjere, što bi trebalo ubrzati rast druge po veličini svjetske ekonomije.

Međutim, idući mjeseci bit će vrlo neizvjesni jer se virus ubrzano širi, pa mnoge bolnice i groblja javljaju da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i umrlih od Covida.

Sve to moglo bi oslabiti potražnju, na što ukazuje i odluka Pekinga o povećanju kvota za izvoz derivata.

"Raspoloženje na tržištu pokvarili su pandemija u Kini i izazovi (njenog) otvaranja, koji su doveli pod znak pitanja tezu da će se potražnja oporaviti i cijene porasti“, rekao je Norbert Ruecker, analitičar švicarske banke Julius Baer.

Upozorenje MMF-a

Trgovce je zabrinulo i upozorenje direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristaline Georgijeve da će ova godina biti teža od prošle zbog istodobnog usporavanja ekonomija u SAD-u, Kini i Evropi te da bi zemlje koje čine otprilike trećinu svjetske ekonomije mogle uroniti u recesiju.

Usporavanje rasta ekonomije očekuje se zbog toga što će američka i evropska centralna banka, kako se najavile, i ove godine podizati kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

"Stanje u svjetskoj ekonomiji istisnulo je sve druge brige i u doglednoj će budućnosti dominirati“, smatra Stephen Brennock iz PVM Oila.

Izgledi za svjetsku ekonomiju igrat će u novoj godini "puno važniju ulogu“ u kretanjima cijena nafte nego proizvodna politika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, napisali su u bilješci analitičari njemačkog Commerzbanka.

Naznake oporavka aktivnosti „u ključnim ekonomskim područjima“ ponovo će podići cijene nafte na londonskom tržištu prema 100 dolara, potencijalno od drugog tromjesečja nadalje, procjenjuju u njemačkoj banci.

U anketi Reutersa, pak, 30 analitičara procjenjuje da će ove godine cijena barela u Londonu iznositi u prosjeku 89,40 dolara. Na američkom bi tržištu, prema tim procjenama, cijena u prosjeku mogla iznositi oko 84,85 dolara.

Prošle su godine cijene nafte na tržištu u Londonu porasle oko 10 posto, što je ponajviše posljedica poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini, dok su godinu dana prije, zahvaljujući oporavku svjetske ekonomije od koronakrize, skočile više od 50 posto, podsjeća Hina.