Američka studija

Studija objavljena u naučnom časopisu Science tvrdi da je nulti pacijent bila žena radnica na pijaci u kineskom gradu Wuhanu, registrovana 11. decembra 2019, a ne muškarac registrovan 8. decembra, kako se ranije mislilo.

Slučaj muškarca, računovođe za kojeg se ranije smatralo da je nulti pacijent, bio je doveden u vezu sa sumnjama da je virus procurio iz laboratorije, navodi američka studija, izvještava Guardian.

Porijeklo koronavirusa koji izaziva COVID-19 i dalje ostaje misterija i glavni je razlog tenzija između Kine i Sjedinjenih Država.

Zajednička studija Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz ove godine kaže da je najvjerovatnija hipoteza da se čovjek zarazio prirodnim putem u trgovini divljim životinjama.

Tim WHO-a proveo je četiri sedmice u gradu Wuhanu u centralnoj Kini i zajedno s kineskim naučnicima zaključio da je virus SARS-CoV-2 najvjerovatnije prešao sa slijepog miša na čovjeka preko druge životinje, ali da su potrebne dodatne pretrage da bi se ovo potvrdilo.

Računovođa za kojeg se smatralo da je prva osoba sa COVID-19 prijavio je prve simptome 16. decembra 2019. Konfuzija je nastala zbog problema sa zubima koje je ovaj čovjek imao nekoliko dana ranije 8. decembra, kaže se u studiji iz časopisa Science, piše Voice of America.

"Njegovi simptomi su se pojavili nakon više slučajeva kod radnika na pijaci Huanan, zbog čega je tamošnja prodavačica morskih plodova bila najraniji poznati slučaj, s početkom bolesti 11. decembra", navodi se u studiji.

Rečeno je da je većina ranih simptomatskih slučajeva povezana s pijacom, tačnije sa zapadnim dijelom gdje su psi-rakuni bili zatvoreni u kavezima, te je pružio jak dokaz o porijeklu pandemije s pijace na kojoj se trgovalo živim životinjama.

Računovođa je živio 30 kilometara od pijace i nije imao veze sa njom, a najvjerovatnije je zaražen prenosom u zajednici nakon što je virus počeo da se širi po Wuhanu, rekao je Michael Worobey, šef ekologije i evolucionarne biologije na Univerzitetu u Arizoni u Tucsonu i autor studije.

Profesor Worobey bio je jedan od grupe od oko 15 stručnjaka koji su sredinom maja objavili kolumnu u časopisu Science tražeći ozbiljno razmatranje teze da je virus procurio iz laboratorija u Wuhanu. U najnovijem članku tvrdio je da njegovo istraživanje o porijeklu izbijanja pandemije "pruža jake dokaze o porijeklu sa pijace na kojoj se trgovalo živim životinjama".

"U gradu od 11 miliona ljudi, polovina ranih slučajeva povezana je s mjestom koje je veličine fudbalskog igrališta", rekao je Worobey za New York Times. "Teško je objasniti taj obrazac ako epidemija nije započela na pijaci."

Peter Daszak, stručnjak za bolesti koji je bio u istražnom timu WHO-a, rekao je da ga je uvjerila analiza profesora Worobeya. "Datum 8. decembra bio je pogrešan", rekao je za Times.

WHO je u oktobru predložila novi stručni panel za istraživanje izvora koronavirusa.