Direktor Foruma za etničke odnose

U Berlinu će se 29. aprila ponovo susresti srpski, albanski i prištinski zvaničnici. Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, kaže da su problemi poznati i na stolu i da ne očekuje nove, genijalne ideje.

Na sastanak u Berlin je pozvao najmoćniji evropski dvojac - njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron. U Berlin putuju srpski predsjednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, Kosovo će predstavljati Hashim Thaçi i Ramuš Haradinaj, a biće tu i premijer Albanije Edi Rama. Pozvani su i hrvatski i makedonski predsjednici vlada Andrej Plenković i Zoran Zaev, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić i slovenački premijer Marjan Šarec.

Sastanak je, prema brojnim analitičarima, zakazan i u neobično vrijeme - samo mjesec dana uoči izbora za Evropski parlament, a objašnjenje, kako je formulisano, "neformalna razmjena ideja".

"Očekuje se da svi učesnici potvrde opredjeljenje da mirnim putem pokušaju da riješe problem i da se suzdrže od pokretanja onih tema koje se tiču interesa drugih, kao što je razmjena teritorija", kaže Janjić.

Govoreći o spisku zvanica, Janjić je rekao da su pozvani poni koji imaju uticaj i legitimitet.

"Nema Dodika što je razumljivo – to je poruka da se mora mijenjati politika, da bi se trebalo suzdržati od onog prekrajanja Balkana koje bi moglo da ima negativne posljedice".

Predsjednik Srbije sastaće se prije Berlina s predsjednicima Rusije i Kine, Vladimirom Putinom i Si Đinpingom. Janjić smatra da su ti sastanci važni za Srbiju i Vučića kako bi čuo mišljenja.

"Vidimo da postoje promjene u ruskoj politici, da šalju duple signale – kažu zaoštravajte to tamo, a onda možda i taj NATO. Rusija želi Zapadni Balkan kao paket da bi ga onda zamjenila za Gruziju. Potrebne su konsultacije, da li će one ojačati poziciju to je pitanje percepcije. Negdje će to uticati, recimo kod Merkel ako iza leđa dođe poruka iz Moskve, ali može negativno uticati kod nekih malih ali regionalno bitnih igrača", smatra Janjić.

Dodaje da Beograd može da očekuje dvije stvari – potvrdu svog pravca ili malo neprijatnu vijest da ako ga neki iz regiona optuže za destabilizaciju.  

Sociološkinja Sanja Sovrlić, urednica portala "Crno-beli svet" kaže da Srbi na sjeveru Kosova ne posvećuju posebnu pažnju tom sastanku, jer osjećaju neizvesnost zbog kriza i prepiranja Beograda i Prištine.

"Njemačka je protivnik ideje razgraničenja, ideja je da se pošalje poruka da se ta ideja zatvori i da se otvore nove teme, nisam sigurna da će to sastanak doneti, pretpostavljam da inicijativa Njemačke ide u tom smjeru. Građane brine ne šta će biti rješenje, već kako će biti sprovedeno, da li može da se u okviru rješenja desi neki nasilan proces. To je pitanje svih pitanja. Stvara se atmosfera straha i javnost se priprema da prihvati rešenje kakvo god bilo, samo da se desi na miran način", kaže Sovrlić.

Ona prenosi da mediji izvještavaju o sastanku, kao i da prištinski navode da je moguć predmet razgovora dvostruki suverenitet, za koji, dodaje ne znamo šta predstavlja.