Postojbe HVO-a su u aprilu 1993. u Ahmićima ubile 116 bošnjačkih civila.

Danas će biti obilježena 26. godišnjica velikog pokolja u Srednjoj Bosni, u kojem su pripadnici 4. bojne postrojbe Hrvatskog vijeća odbrane, 16. aprila 1993. godine, izvršili masakr nad Bošnjacima u selu Ahmići.
U Ahmićima su, prema podacima Haškog tribunala u predmetu "Kordić i Čerkez", u rano jutro 16. aprila 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili 116 civila, među kojima su i 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva zločina bila je tromjesečna beba.
U Udruženju građana žrtava rata 16. april ističu kako tijela svih žrtava još nisu pronađena.
Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba na ukupno 95 godina zatvora.
Haški tribunal (ICTY) izrekao je pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.
Kordiću je ujedno izrečena i najteža kazna za najveći zločin koji je tokom oružanih sukoba Hrvata i Bošnjaka u ratu počinila hrvatska strana.
On nije lično učestvovao u napadu na Ahmiće, u kojem su ljudi ubijani na kućnim pragovima, sela spaljena, a džamija srušena, ali je pred Međunarodnim krivičnom sudom za bivšu Jugoslaviju osuđen po zapovjednoj odgovornosti, kao zapovjednik HVO-a u Srednjoj Bosni.
Haški sud izrekao je presude i za Dragu Josipovića, Vladimira Šantića, Miroslava Bralu i Antu Furundžiju.
Tihomir Blaškić bio je osuđen na 45 godina zatvora, prvostepenom presudom, ali je nakon apelacije oslobođen krivice za zločine u Ahmićima, te je osuđen na devet godina zatvora za druge zločine.