Freedom House

Alarmantno je videti da je sve više verbalnih pretnji i zastrašivanja novinara u Srbiji, a atmosfera koju vlada kreira je sve opasnija, izjavila je direktorka istraživanja organizacije Freedom House za Evropu i Evroaziju Želike Čaki (Zselyke Csaky).

"Srpski političari treba da se uzdrže od toga da novinare nazivaju izdajnicima i stranim plaćenicima. Dužnost vlade je da zaštiti slobodu medija, ne da podstiče bes i mržnju protiv novinara koji rade svoj posao", rekla je Čaki za Glas Amerike.
Čaki je ocenila da je najnovijih nekoliko napada na privatnu televizijsku stanicu N1 deo dugoročne kampanje zastrašivanja medija.
Fridom haus se oglasio povodom pisma koje je kompanija Adria njuz iz Luksemburga, vlasnik televizije N1, uputila na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih udruženja, kao i Evropske unije, zatraživši zaštitu N1 i njenih novinara od, kako je navedeno, kampanje koju protiv te televizije vode visoki državni, vladini i funkcioneri vladajuće koalicije.
U pismu se navodi da je televizija N1 Srbija od početka emitovanja programa 2014. godine izložena permanentnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših funkcionera vlade i vladajuće koalicije, uključujući predsednika Srbije. Dodaje se da je "cilj pritisaka i kampanje od početka da se N1 kompromituje i zastraši etiketiranjem kao antisrpska, opoziciona i antivladina televizija".
"Molimo Vas da u okviru vaših mogućnosti utičete na vladu i državni vrh Srbije kako bi se ovakve kampanje, inicirane od njih, zaustavile. Nadamo se da ćete učiniti sve da se pritisci na N1 i druge nezavisne medije u Srbiji smanje i omoguće minimalni uslovi za njihovo funkcionisanje", navodi se u pismu koje su potpisali direktor N1 Srbija Jugoslav Ćosić i direktor kompanije Adria njuz Ralf Metni, prenosi Glas Amerike.