Kako bi se donio mir regionu

Diplomatske misije Rumunije, Finske i Hrvatske na Kosovu su u saradnji sa Grupom za pravne i političke studije održale okrugli sto na temu "Put evropske integracije Kosova, vizija Predsjedništva Savjeta Evrope". Evropska unija i NATO prioriteti su Kosova, uz uslov da sve reforme budu sprovedene, naglasila je ministarka za evropske integracije.

Ministarka za evropske integracije Dhurata Hoxha je istakla da su navršene tri godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i naglasila da je Kosovo realizovalo mnoge zahtjeve koji proizilaze iz ovog sporazuma.

"Dokazali smo da je za našu zemlju članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u jedina alternativa. Evropska unija je jedina adresa za prosperitet i jednake mogućnosti svih građana. Kao institucija posvećeni smo  sprovođenju svih reformi koje vode u Evropsku uniju. Sprovođenje agende evropskih reformi od 2016. do 2019. godine  je završeno i moramo biti samokritični jer smo imali prostora za bolje rezultate, sada radimo na Nacrtu ERA 2 koji će biti proslijeđen Skupštini", istakla je ministarka za evropske integracije Dhurata Hoxha.

Hrvatska ambasadorka na Kosovu Marija Kapitanović je na osnovu iskustva svoje države koja je članica Evropske unije predstavila sve segmete preduslova za članstvo. Kapitanović je istakla da bez pimjene zakona Kosovo ne može računati na članstvo u Uniji.

"Morate raditi na zakonima, ali i pored toga da zakoni budu savršeni, ukoliko se ne implementiraju, Kosovo ne može da ostvari svoj krajnji rezultat, a to je da postane članica Evropske unije", kaže hrvatska ambasadorka na Kosovu Marija Kapitanović.

Ambasadorka Finske na Kosovu Pla Stjernval je istakla da Kosovo ima mnogo sličnosti sa Finskom, jer je, kako je rekla, Finska je imala istu situaciju sa Rusijom. Prema njenim riječima, Finska se tada odlučila za mir i razvoj svoje zemlje.

"Nakon Drugog svjetskog rata bili smo najsiromašnija zemlja, sada smo među bogatijim i konkurentnijim članicama Evropske unije. Nadam se  da će Kosovo uskoro postati dio EU i da će sačuvati svoje vrijednosti. Nema napretka bez sprovođenja svih reformi, oni koji  imaju tendenciju da napreduju, imaju i  dobre rezultate. Evropska unija je ključna za Kosovo koje treba da krene napred", rekla je ambasadorka Finske na Kosovu.

Rumunija je pre člansvta u Evropskoj uniji nastojala da sprovede neophodne reforme, uključujući demokratska pitanja - slobodu izražavanja, slobodno tržište i mnoga druga, preneo je iskustva svoje zemlje Daniel Onisor iz Kancelarije za vezu Rumunije na Kosovu.

"Region Zapadnog Balkana je na našoj agendi tokom predsjedavanja. Mi pokušavamo da iskoristimo naš uticaj kako bismo doneli mir regionu prateći bugarsko i austrijsko predsjedavanje. Put Rumunije kretao se od postkomunističke države u tranziciji, do Evropskog savjeta koji predstavlja moć Unije", istakao je Daniel Onisor iz Kancelarije za vezu Rumunije na Kosovu.

Rumunija predsjedava EU, od 1. januara do 30. juna 2019, u vrijeme kada će se održati izbori za Evropski parlament i prvi samit šefova država i vlada EU poslije izlaska Velike Britanije iz bloka. Inače Rumunija je jedna od pet članica EU koja nije priznala Kosovo.

Evica Kovačević, RTK2