Posljednji sastanak novembra prošle godine

Još uvijek je neizvesno kada će Priština i Beograd ponovo sjesti za pregovarački sto u Briselu. Dok srpska strana izričito stoji pri stavu da dijaloga neće biti sve dok se takse na proizvode iz Srbije ne povuku, iz Prištine i pored brojnih apela međunarodne zajednice i SAD još uvek nema jasnih naznaka da će takse biti ukinute.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da agendu i teme dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije određuju strane u dijalogu i da EU ne ulazi u teme koje strane u pregovoru postavljaju na dnevni red.

"Oni postavljaju pitanja za koja smatraju da su otvorena i poslije toga odlučuju da li treba raspravljati o tom pitanju kako bi postigli pravno obavezujući sporazum o svim otvorenim temama".

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi, koji trenutno boravi u SAD, ističe da je konačni cilj sporazuma Beograda i Prištine priznanje Kosova i članstvo u Ujedinjenim nacijama. Sa druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da Priština radi sve suprotno od onoga što bi doprinelo povratku dijaloga.

"Sve smo dalje da se vratimo za sto i da razgovaramo o normalizaciji, ne zbog Beograda već zahvaljujući jednostranim potezima Prištine", rekla je Brnabićeva, prenosi RTS.

Da je dijalog u krizi smatra i politički analitičar iz Prištine Mazllum Baraliu.

"Ni Beograd, ni Priština izgleda da nisu spremni da nastave dijalog. Vjerovatno im treba vremena, zato ovakva pitanja iskrsnu, kao što je pitanje Trepče i hoće li ono biti na stolu ili ne, jednostavno iritiralo je javnost i ovi predstavnici su odmaj juče reagovali i to znači da ne može ili neće da se nastavlja taj dijalog", ocjenjuje Baraliu.

Direktor Centra za depolitizaciju kosovskog društva Nebojša Simić ocjenjuje u izjavi za RTV Puls da su se odnosi Beograda i Prištine zakomplikovali nakon odluke Vlade Kosova da uvede takse od sto odsto.

''Ovakvo stanje ne može da traje vječno, ono će pući, a možda bi čak bilo dobro kada bi puklo sa raspisivanjem novih parlamentarnih izbora, možda će neke druge snage i opcije doći na vlasti pa ćemo pa će biti bolje za sve građane...", smatra on.

Predstavnici Beograda i Prištine posljednji put su se sastali u Briselu novembra prošle godine.

Marija Stanojković, RTK2