To je opcija rata, a ne mira...

Predsjednici Kosova i Srbije Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić nemaju podršku naroda za etničko razgraničenje, a taj prijedlog je odbila i međunarodna zajednica, izjavio je u emisiji Poglavlje politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je poziv za "Molitveni doručak" iskoristio kako bi se sastao sa mnogim američkim zvaničnicima i razgovarao o finalnom sporazumu Kosova i Srbije.

Prema mišljenju političkog analitičara Dušana Janjića jedna od glavnih tema bila je šta dati Srbiji kako bi priznala nezavisnost Kosova.

"Srpski politički vrh je tražio da im se navodno da dio teritorije. Sada priča o korekciji granice nije ništa novo, Hashim Thaçi o tome priča i kao predsjednik i kao političar zadnjih par mjeseci, jer je shvatio da ona prva priča, koja je bila opasna i koja je nanela veliku štetu procesu dijaloga, takozvano razgraničenje Srba i Albanaca i podjela teritorije po etničkoj liniji nije prošla ni u Americi jer oni mogu podržati malu korekciju granice“, rekao je Janjić i dodao da je bitno da se i zvanični Beograda odreknu od etničkog razgraničenja i premještanja stanovništva.

Politikolog Ramush Tahiri tvrdi da Srbija neće imati koristi od etničkog razgraničenja, jer ovim rješenjem gube i Srbi i Albanci.

"Sa stanovišta srpskog naroda ili države bolje je da na Kosovu ostane što više Srba i više teritorije pod Srbima, jer imaju veća prava, a takođe će ostvariti i veću saradnju sa Srbijom. S druge strane, ukoliko dođe do razgraničenja po etničkoj osnovi, Srbija će dobiti oko 800 kvadratnih kilometara, 50 hiljada srpskih stanovnika, a šta je to, to nema veliku vrijednost, jedino što će reći - nismo dali cijelo Kosovo“, dodao je Tahiri.

Međunarodna zajednica neće dozvoliti rješenje koje podrazumjeva etničko razgraničenje, jer će to dovesti do cjepanja Bosne i Hercegovine i Makedonije, a to je opcija rata, a ne mira, poručuju Janjić i Tahiri.

Marko Zakić, RTK2