Porijeklo sa naših prostora

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Albanije Gent Cakaj rekao je šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću u Bukureštu, da su na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije, tri ministra vanjskih poslova iz tri države porijeklom sa Kosova, prenosi danas Koha.net.

Na sastanku u petak, Dačić je izrazio "uznemirenje" jer je Kosovo na ovom sastanku predstavljeno sa dva ministra, što je isprovociralo Cakaja.

"Zašto Kosovo ima dva ministra vanjskih poslova za stolom? To je teška provokacija ministra vanjskih poslova Edija Rame", kazao je Dačić.

Prema portalu, na Dačićev komentar odmah je reagovao ministar Cakaj.

"U stvari, gospodine ministre, trebalo je ranije da budete isprovocirani, jer je Kosovo imalo dvojicu ministara vanjskih poslova. Ima jedna rečenica koja kaže da kada ima dva ima i tri. Vi ste iz Prizrena, zar ne, ja sam Albanac sa Kosova i ovdje predstavljam Albaniju", rekao je Cakaj.

Albanski premijer Edi Rama istovremeno je ministar vanjskih poslova, dok je Cakaj ministar vanjskih poslova na dužnosti, pošto mu je Rama prenio sva ovlašćenja šefa albanske diplomatije.

Na sastanku je bio i šef kosovske diplomatije Behdžet Pacoli, treći ministar porijeklom sa Kosova.

(Vijesti.ba)