Posebne mjere oko svjedoka

Predsjednica Specijalizovanih vijeća novog suda u Hagu koji će se baviti zločinima Oslobodilačke vojske Kosova Ekaterina Trendafilova izjavila je da ni jedna vlada, ni pojedinac nemaju autoritet i ne vrše uticaj nad sudskim vijećima.

Ona je u intervjuu za list Politika od nedjelje, kazala da se Specijalizovana vijeća sastoje od sudskih vijeća, sekretarijata i Specijalnog tužilaštva.

Prema njenim riječima, kada tužilaštva završe istrage i podignu optužnice Specijalizovana vijeća su uradila sve kako bi osigurala da "postupak teče glatko".

Ona je kazala da razume skepticizam koji postoji kod građana Srbije i da su zbog toga posebnu pažnju posvetili ojačavanju pravnog okvira, kako bi izbjegli greške i neefikasnu praksu.

Trendafilova je navela da su veća organizovana u Holandiji, kako bi se za svjedoke i žrtve obezbjedilo sigurno i bezbjedno okruženje, a neke od mjera koje sudije mogu da izreknu je upotreba pseudonima, izmjena lika i glasa, zatvaranje sjednice, svjedočenje video-linkom.

Dodala je i da sud ima četiri stepena u kojima su sudije izarane po strogoj selekciji.

"U obavljanju svog mandata Specijalizovana vijeća su nezavisna od Kosova. Ovo je jasno navedeno u članu 162 Ustava i u Zakonu o Specijalizovanim vijećima i Specijalizovanom tužilaštvu, koji je pravni dokument kojim se rukovodimo. Samim tim, iako smo svijesni razvoja političkih dogadjaja i intezivno ih pratimo, oni ne utiču na naš sudski rad", rekla je Trendafilova.