Haradinaj i Petrović osudili potez

Nebojšu Jakovljevića, savjetnika u kosovskom Ministarstvu rada i socijalne zaštite rano jutros priveli su pripadnici MUP-a Srbije na graničnom prijelazu Merdare.

Jakovljević je član Samostalne liberalne stranke (SLS) i brat potpredsjednika opštine Obilić. Ovu porodicu je početkom decembra posjetio premijer Kosova Ramush Haradinaj. Njegovo zadržavanje osudili su i Haradinaj i predsjednik SLS Slobodan Petrović.

Haradinaj je kazao da Vlada Kosova oštro osuđuje „ovakvu vrstu pritiska i prijetnje Srbije građanima srpske zajednice Kosova“.

„Ovo nije jedini a ni izolovani slučaj, već je dio orkestrirane kampanje srpskih vlasti da direktno ugroze bezbjednost naše zemlje. Kosovo je posvećeno dijalogu, koji omogućava postizanje konačnog sporazuma sa susjedom, i svako ovako ponašanje ometa taj duh“, kazao je Haradinaj.

Premijer Kosova apelovao je na zvaničnike EU i međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd kako bi se odmah zaustavilo ovakvo delovanje.

Pritisci i prijetnje Srbima u Kosovskim bezbjednosnim snagama

Samostalnu liberalnu stranku vodi Slobodan Petrović, jedini srpski poslanik u Skupštini koji ne pripada Srpskoj listi. I sam Petrović je 8. decembra bio zaustavljen i ispitivan na Merdaru više od četiri sata.

Petrović je kazao za RSE da ovo nije prvi put zadržavaju pripadnike SLS-a na prijelazu, te da se radi o „političkom maltretiranju političkih neistomišljenika“.

„To je politički pritisak. To je za svaku osudu. Treba da se konačno stane na put takvog maltretiranja ljudi, pogotovo onih koji su birani od građana. Jakovljević je rano ujutru krenuo sa svojim djetetom u bolnicu, imao je zakazan pregled u 10, a priveden je u četiri časa ujutru“, kazao je Petrović.

On je dodao da se mora konkretno stati na put tome i istakao da će se u toku dana sastati sa predstanicima međunarodne zajednice u vezi ovog slučaja.

Prošle nedjelje je na Merdaru takođe bio priveden na saslušanje potpredsjednik ove partije i zamjenik ministra kulture u Vladi Kosova Boban Stanković.