Sve zavisi od političke volje obje strane

Profesor u Vašingtonu i američki analitičar Daniel Serwer rekao je da je moguće rješiti pitanje Kosova i Srbije, ali to sve zavisi od političke volje obje strane.

"Moguće je rješiti pitanje Kosova i Srbije, ali to sve zavisi od političke volje obje strane. A politička volja u velikoj mjeri zavisi od njihovih predsjednika. Nemoguće je predvidjeti da li će odlučiti da to pitanje riješe tokom ove godine. Čini se da je Priština nestrpljivija od Beograda da to učini, ali se nadam da će se to promjeniti jer postaje očigledno da je rano rješenje daleko bolje nego čekanje na samo pristupanje EU, kada će sve poluge biti uz one koji su priznali Kosovo", rekao je Serwer za srpski Blic.

Serwer je istakao da demarkacija ili korigovanje granica više nije na stolu kao opcija, i dodao je da politička volja najviše zavisi od predsjednika dvije države.

"Čini mi se da demarkacija više nije na stolu. Izgleda da Vučić ne želi da da Thaçiju ono što mu treba, a izgleda i da Thaçi ne želi da da Vučiću da ono što on želi i što mu je potrebno da bi se teritorijalno (narodno) razmjenili. Po mom mišljenju, to je dobro jer je razmjena inače loša ideja, a loše ideje su kao zombiji, ne umiru, već lutajući traže nekog političara, diplomatu ili profesora čiju karijeru mogu uništiti", rekao je Serwer.