Nema ukidanja

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocjenio je da takse Kosova na uvoz proizvoda iz Srbije neće biti ukinute "preko noći" i dodao da su one uvedene kako bi Kosovo ojačalo svoju pregovaračku poziciju.

Oni su to uspjeli i sada su pred predstojeće pregovore mnogo jači nego prije uvođenja tih mjera, kazao je Janjić agenciji Beta.

Komentarišući navode "Washington posta" da će predsjednik Kosova Hashim Thaçi raditi na ukidanju taksi od 100 odsto na srpske proizvode, Janjić je ocjenio da se Thaçi kao predsjednik u suštini "ne pita mnogo o njima" i dodao da su to mjere Vlade Kosova.

"Takse će biti ukinute kada Kosovo bude dobilo nešto zauzvrat. Kad se analizira suština tih mjera, one su i napravljene da bi pokazale da Kosovo jeste država, da može da uzvrati Srbiji", ocjenio je Janjić.

On je kazao da predsjednik i Vlada Kosova nemaju drugi izbor nego da rade zajednički i ocjenio da spekulacije srpskih medija i želje kosovske opozicije da među njima dođe do podjela, ne odgovaraju stvarnosti.

"Oni su ojačali kada su im prišle dvije opozicione stranke za pregovore. Oni su preko pregovora, a prije toga preko ovih mjera, ojačali u javnosti i u partijskom smislu pridobili dvije opozicione stranke“, kazao je Janjić.

Komentarišući sastanak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini sa delegacijom Kosova u Briselu, Janjić je naveo da je Kosovo predstavilo svoju pregovaračku platformu i tim.

"Ako uporedimo situaciju na primjer sa junom 2018. godine kada je Mogherini stekla utisak iz onog što su govorili Thaçi i Vučić da oni imaju zajedničku platformu, sada je jasno da ne postoji ta zajednička platforma i da ona nije povezana sa pitanjem granica“, kazao je Janjić.

On je ocjenio da je to „kraj zloupotrebe pitanja granica“, kao i da se javlja drugi problem a to je da Srbija nema pregovarački tim.

"Sada se čeka da Srbija formira takav tim i verifikuje svoju platformu u parlamentu. Vjerovatno sličan sastanak sa delegacijom Srbije nećemo uskoro videti", ocjenio je Janjić.