ŠPRDAJU SE S VUČIĆEM

Site Fox News u tekstu u kojem piše da se američki predsjednik zalaže za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, Srbiju je nazvao - Serkosovobijom

U tekstu se navodi da administracija predsjednika Donalda Trumpa želi da zabilježi još jedan vanjskopolitički poen time što će ohrabriti lidere "Srbije i Kosova da potpišu mirovni sporazum na ceremoniji u Bijeloj kući".

"Dugogodišnji problemi između Kosova i SERKOSOVOBIJE nedavno su postali intenzivniji, toliko da bi mogli da izazovu oružani sukob", navela je novinarka Fox Newsa.



Ona u tekstu piše, pozivajući se na neimenovani izvor, da je kosovski predsjednik Hashim Thaci nedavno putovao u Njemačku gdje se sastao sa američkim ambasadorom u toj zemlji Richardom Grenellom kako bi razmotrili mogućnost da Priština smanji tarife na robu koja stiže iz centralne Srbije, što bi dovelo i do smanjenja tenzija.

Izvor Fox Newsa ocjenjuje da je Trump otvorio put objema stranama ka dobijanju veće podrške Washingtona i da želi da postignu sporazum.
 
"Ako se obje strane slože, on će podržati sporazum. Za razliku od EU, sve je na stolu", napisala je ona.

Kako se navodi, Thacijev sastanak s Grenellom, koji je stručnjak za vanjsku politiku i upoznat je s položajem kosovskih Srba, pomogao je, navodi ona, "podizanju značaju ovog pitanja".

(SB/B92/Tanjug)