Podjela, razgraničenje, trgovinski rat PR-BG...

Pod pritiskom Trumpove administracije i uz ponudu predsjednika Trumpa u vidu mirovne ceremonije u Bijeloj kući, predsjednik Kosova je obećao da će napraviti veliki korak ka rješavanju eskalirajućeg spora sa svojim balkanskim rivalom – Srbijom.

Trump je uputio neobičan, direktan apel srpskim i kosovskim liderima, pošto 10 godina neprijateljstava prijeti da proključa u oružan sukob i dok njegova administracija teži ka prethodno zatvorenom pozadinskom kanalu kako bi smanjila napetost u odnosu sa Srbijom koja ima podršku Rusije.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je prošlog mjeseca otputovao u prethodno nenajavljenu diplomatsku posjetu Berlinu, gdje se sastao sa Trimpovim poverenikom, američkim ambasadorom Ričardom Grenelom (Richard Grenell). Thaçi je tada obećao da će preokrenuti kurs o kaznenim taksama koje su nametnute na sve srpske proizvode.

U razgovoru za Washington post u petak, na engleskom jeziku preko imejla, Thaçi je rekao da je „spreman da razmotri ukidanje taksi ako se za Kosovo otvori jasan put ka postizanju konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom“.

Takse koje su uvedene prošlog mjeseca – potez koji je razbesneo Srbiju i Rusiju i uznemirio Evropsku uniju – bile su propraćene prijetnjama Kosova o formiranju stalne vojske i pored očiglednog kršenja sporazuma sa NATO-om, koji i dalje ima malu odbrambenu snagu na Kosovu, deceniju nakon što se ono odvojilo od Srbije i formiralo suverenu zemlju.

Srbija nikada nije priznala nezavisnost Kosova i upozorila je na oružanu intervenciju zbog najnovijih neslaganja. Rusija smatra da je ključna uloga koju su Sjedinjene Države odigrale u stvaranju zemlje – nelegitimno miješanje na njenom pragu.

"Da, takse jesu jedna izuzetna mjera", rekao je Thaçi. “Postoji spremnost sa naše strane da ih ukinemo. Imaće jaču odlučnost ako za ovo dobijemo podršku i smjernice naših partnera. Što se moje uloge tiče, ja ću uvjeriti kosovski narod da te smjernice i podrška u potpunosti i postoje.“

Thaçijev stav, koji do sada nije bio poznat, nosi sa sobom neku vrstu političke opasnosti u trenutku kada nacionalističke tenzije rastu. On ne može sam da ukine takse i suočava se iznutra sa protivljenjem premijera Kosova, koji je njegov povremeni politički rival. Ali Sjedinjene Države smatraju da je njegova uvertira prvi korak ka zaustavljanju eskalacije tipa ’oko za oko’ koja je prisutna u posljednja dva mjeseca, te potencijalnom povratku na ono što je izgledalo kao najplodniji napor u posljednjoj deceniji – ka konačnom mirovnom sporazumu.

„Prijatelji Kosova i ja djelimo jasno i snažno razumijevanje ogromnog izazova koji pred sobom imamo – u smislu da učinimo ono što nas naša savjest i naša historijska dužnost pozivaju da učinimo, a to je da mir učinimo mogućim i održivim,“ rekao je Thaçi.

Trump je prošlog mjeseca poslao lična pisma liderima obje zemlje, pozivajući ih da nastave sa mirovnim pregovorima i nudeći mogućnost zajedničke pozivnice da borave u Bijeloj kući. Iako Bijela kuća nije mnogo raspravljala o dosegu u javnost ove informacije, Thaçi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavili su pisma na internetu.

„Neuspjeh da se iskoristi ova jedinstvena prilika bi bio tragičan korak unazad, jer malo je vjerovatno da će se još jedna šansa za sveobuhvatni mir uskoro pojaviti,“ napisao je Trump u pismu predsjedniku Kosova.

“Mi smo spremni da pomognemo vašim naporima da postignete sporazum kojim se balansiraju interesi i Kosova i Srbije. Takav sporazum je na dohvat ruke. Radujem se da Vas i predsjednika Aleksandra Vučića dočekam u Bijeloj kući kako bi proslavili ono što bi predstavljalo historijski sporazum,“ pisalo je u pismu upućenom Thaçiju.

Oba lidera su izjavila da su ta pisma shvatili kao znak da je Trump spreman da preuzme aktivniju ulogu medijatora, iako su američki zvaničnici izjavili da održavaju politiku nemješanja.

„Snažno vođstvo je potrebno za rješavanje složenog i teškog pitanja kao što je ovaj konflikt koji traje generacijama, čak i vjekovima,“ rekao je Vučić u intervjuu. “Učešće velikih sila sa uticajem u regionu obavezno je. Kao lider jedne od najvećih svjetskih nacija, nacije sa dubokim učešćem u regionu, siguran sam da bi predsjednik Trump mogao da da važan doprinos rješavanju ovog sukoba.“

Vučić je izrazio skepticizam da je Thaçi iskren u pogledu poništavanja taksi i rekao da Thaçi i njegov premijer igraju koristoljubivu igru „dobrog policajca, lošeg policajca“.

„Pokušajte da se stavite u našu poziciju,“ rekao je Vučić. „Šta biste željeli da ste na našem mjestu? Želimo najbolje moguće odnose, pouzdano partnerstvo i nešto prostora za disanje, tako da možemo da se brinemo o sopstvenim interesima. Zauzvrat, nudimo pravu i pouzdanu podršku za mir i razvoj ovog djela Evrope i uzajamno poštovanje.“

Grenell je pozvao na normalizaciju odnosa između Kosova i Srba i direktne pregovore između dvije zemlje kada se sastao sa Thaçijem, naveli su američki zvaničnici. On je takođe izrazio zabrinutost zbog prava homoseksualaca na Kosovu, uključujući i blago krivično gonjenje nasilja protiv lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba, saopštili su američki zvaničnici.

On se nije pojedinačno sastao sa Vučićem.

Grenell je bio portparol i savjetnik sadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Džona Boltona (John Bolton) i drugih američkih ambasadora u Ujedinjenim nacijama tokom administracije Džordža V. Buša (George W. Bush). Bio je konzervativni komentator spoljne politike prije nego što je prošle godine preuzeo sadašnju funkciju u Berlinu. Thaçi je rekao da ima bliske odnose sa američkim ambasadorom u Prištini, glavnom gradu Kosova, ali da se odvojeno obratio Grenellu kao „Trumpovom najbližem saradniku u Evropi“. Otputovao je za Berlin 21. decembra, zajedno sa tri pomoćnika, nekoliko dana nakon što je dobio Trumpovo pismo.

“Predsjednik Thaçi i ja razgovarali smo o važnosti donošenja dugoročnih odluka umjesto da reagujemo kratkoročno. Bilo mi je drago što se on složio i obavezao se da će raditi na ukidanju taksi koje su nedavno nametnute prema srpskim proizvodima,” rekao je Grenell u izjavi za Post. „Ovaj potez bi pomogao da se pošalju pravi signali da je ozbiljan što se pregovoranja tiče i pomogao bi u izgradnji povjerenja između strana.“

Thaçi je nazvao Trumpovu komunikaciju „revolucionarnom“ i rekao da je podrška SAD Kosovu od vitalnog značaja za njegovu budućnost. „Rođenje“ Kosova 2008. godine bilo je strastveni projekat za mnoge konzervativne Bushove savjetnike, od kojih nekoliko sada radi za Trumpa, ali sam Trump ranije nije naveo detaljne stavove o balkanskim sukobima.

Bollton je u avgustu izjavio da se Sjedinjene Države neće protiviti uzajamno dogovorenim razmjenama teritorija koje su tada predlagane od strane Srbije i Kosova kao način za postizanje konačnog sporazuma. To je dovelo do toga da Trumpova administracija dođe u sukob sa Njemačkom i brojnim drugim EU zemljama koje strahuju da bi bilo kakvo prekrajanje granica moglo ponovo da otvori sukobe koji su raskomadali Balkan tokom 1990-ih.

Ali razgovori o velikom dogovoru između Kosova i Srbije posustali su prošle jeseni, a svaka zemlja je ojačala svoje pozicije.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj, pišući za Washington post 28. novembra, rekao je da su takse od 100 odsto na srpsku robu odbrambena akcija “u ime poštene trgovine, nacionalne sigurnosti i naših vitalnih nacionalnih interesa”.

Trump je u svom pismu zaobišao pitanje razmjene teritorija, ali njegov riječnik sugeriše da bi on prihvatio prekrajanje granica ukoliko se obe strane slože sa tim.

„Pismo predsjednika Trumpa je razjasnilo mnoge stvari u situaciji koja je donedavno bila obilježena rastućim osjećajem konfuzije i nelagodnosti zbog čitavog niza kontradiktornih stavova, izjava i ideja u vezi sa Kosovom i Srbijom,“ rekao je Thaçi.

On je pozvao na bilateralne razgovore “sa SAD-om u vodećoj ulozi u koordinativnom međunarodnom doprinosu konačnom mirovnom sporazumu koji će dovesti do priznanja Kosova od strane Srbije”.

Bivši viši savjetnik za Evropu i Evroaziju u Odboru za spoljne poslove Senata, Danijel Vajdič (Daniel Vajdich), pozdravio je Trumpovu intervenciju.

„Trenutno postoji stvarni potencijal za rješavanje jednog od posljednjih preostalih teritorijalnih sporova u Evropi,“ rekao je Vajdič, predjsednik strateške savetodavne kompanije Yorktown Solutions i saradnik u Atlantskom vijeću.

„Strateški interes SAD-a je da se riješi spor koji Rusija koristi za ucjenjivanje Srbije da bude pokorna i da održi Balkan u stalnoj destabilizaciji,“ rekao je Vajdič. „Rješavanje kosovskog pitanja praktično bi eliminisalo ruski uticaj na Srbiju i njen uticaj na Balkanu. Postizanje ovoga trebalo bi da bude jedan od glavnih interesa SAD u Evropi.“

Izvor: Washington Post/Kossev