SAD-u više nije prioritet Balkan

Tri problema na Zapadnom Balkanu usporavaju evrointegracije: spor Makedonije i Grčke, odnos Beograda i Prištine i nefunkcionalnost BiH, kaže Daniel Serwer.

Profesor na predmetu upravljanja konfliktima na Univerzitetu Johns Hopkins je danas u Beogradu predstavio svoju knjigu "Od rata do mira na Balkanu, na srednjem Istoku i Ukrajini", u Media centru i naveo da je ta knjiga svjedočanstvo događaja iz devedesetih godina.

Prema njegovim riječima, knjiga se bavi i uzrocima i posljedicama ratova, proučava odnose zemalja u regionu, kao i njihove odnose sa NATO.

"Sve države su prije rata u bivšoj Jugoslaviji bile blizu da postanu članice EU, ali desili su se ratovi. Nakon završetka ratova, dobar napredak u evrointegracijama regiona bio je do finansijske krize 2007. godine, koja je razočarala sve te zemlje", kazao je Serwer.

Kaže da su se kasnije pojavili i problemi vezani za izbjegličku krizu, Bregzit, te da je izgledalo kao da će se Evropa pretvoriti u Balkan, a ne da Balkan postane dio Evrope.

"Posljedice su se odrazile na zemlje EU i zemlje Balkana - nefunkcionalnost BiH je postala sve vidljivija, prestao je proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova, dok je makedonsko-grčki spor na dobrom putu da se riješi", kaže Serwer.

Serwer smatra da je probleme na Balkanu i u Evropi Rusija iskoristila za svoje interese i kako bi zemlje regiona dodatno udalji od EU. Pitanje je, kaže, da li Zapad ima snage da završi i pomogne tim zemljama da se priključe EU i NATO, što je, po njemu, plan A za rješavanje kriza na Balkanu, dok plan B, kako ističe, i ne postoji.

Serwer je naveo da je prijedlog o razgraničenju, kao rješenje u odnosima Beograda i Prištine, "užasna ideja", koja je izašla kada je na scenu stupio američki predsjednik Trump, inače "etno nacionalista". Ta ideja, kako kaže, pokazuje i da "Srbija nema namjeru da ikada više upravlja Albancima na Kosovu".

"Međutim, Thaçi i Vučić su shvatili da to ne dolazi u obzir", rekao je Serwer.

On je ocenio da Thaçi i Vučić u svojim parlamentima ne bi dobili podršku za tako nešto, ali je naglasio da "loše ideje" nikad ne umiru i mogu da se vrate.

Takođe, dodaje da ideja o razmjeni teritorija ugrozava BiH i Makedoniju i daje mogućnost Rusiji da ostvari svoje ciljeve u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini.

"Devedesetih godina SAD su mislile da su Kosovo i BiH važni", kaže Serwer i dodaje da trenutno za administraciju u Vašingtonu Balkan nije prioritet, kao ni mnoga druga mjesta u svijetu.

"Sa usponom Kine i Rusije, koja nam pravi probleme na mnogim mjestima u svijetu više nam nije prioritet Balkan. Bliski istok je važniji, ali čak ni on nije toliko važan, koliko neke druge stvari", rekao je Serwer.