U naselju Alipašino Polje

Jedan pripadnik policije je ubijen, a drugi teško ranjen tokom pucnjave u naselju Alipašino Polje oko 4:00 sata ujutro.

U sarajevskom naselju Alipašino Polje noćas oko 4:00 sata došlo je do razmjene vatre između kradljivaca vozila i policije, u kojoj je jedan policajac ubijen, a drugome se ljekari bore za život, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Zoran Čegar, komandant podrške pri Jedinici za zaštitu osoba i objekata Federalne uprave policije, rekao je za Klix.ba da je još u šoku zbog ubistva policajca i teškog ranjavanja drugog policajca.
"Ovo je prestrašno. Mislio sam da smo dotakli dno, ali nismo. Pitam se ko je sljedeći od mojih kolega. Ako oni rade ovo policiji šta će tek uraditi građanima. Ja sam bio na licu mjesta, vidio sam kolegu koji leži izrešetan, to je strašno. Sada neka ovi političari izađu ili rukovodioci koji kažu da niko više neće dići prst na policajca. Sada će dizati kalašnjikove. Meni su neki dan slomili klavikule na protestima. Niko od rukovodilaca nije me ništa pitao šta mi treba. Nedvojbeno je da će ih policija naći, ali ako ih ja nađem i moji ljudi...", kazao je Čegar.

Saradnja sa policijom RS-a

Kazao je kako smiruje druge policijske službenike budući da su ga mnogi kontaktirali s pitanjem "šta im je činiti".
"Naše jedinica za profesionalne stadarde ili unutrašnje kontrole se bave je li ko prijavio policajca. Da vidimo šta će sada uraditi, ko će otići porodicama na vrata i reći da su neki kerovi ubili njihove hranitelje", naveo je Čegar.
Policija Republike Srpske sarađuje s kolegama iz Kantona Sarajevo kako bi se pronašli počinioci.
“Komesar policije Kantona Sarajevo je, odmah po izvršenu tog krivičnog djela, obavijestio policiju RS-a. Na njihov zahtjev upućene su dodatne policijske snage, kao i jedinica za podršku s ciljem pretrage terena kako bi pronašli izvršioce, jer postoji mogućnost da su prešli na područje RS-a“, potvrdila je Feni Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a RS-a.
Naglasila da se u ovom trenutku ne može reći ko su izvršioci krivičnog djela koje se sinoć dogodilo u Sarajevu.
“Ne možemo u ovom trenutku reći odakle dolaze izvršioci“, rekla je Miljanović.
Pucnjava se desila u C fazi tog sarajevskog naselja, u blizini tržnog centra Bingo, a saobraćaj je trenutno blokiran.
Kradljivci su, kako prenosi Dnevni avaz, htjeli ukrasti automobil Golf 6 bijele boje, a policajci su na njih naišli tokom redovne kontrole.
Prema dosadašnjim saznanjima, automafijaši su se dovezli u dva automobila.

Aktivirane sve policijske snage

Ranije je obaviješteno i Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.
Na licu mjesta, se nalaze deseci policajaca, aktivirane su sve policijske snage, koje je MUP Kantona Sarajevo angažirao u potrazi za počiniocima.
Nakon što su pucali, počinioci su pobjegli u pravcu Osnovne škole "Meša Selimović" u Sarajevu.