Predsjednik Austrije

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen izjasnio se za brzu primjenu vizne liberalizacije za građane Kosova.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa albanskim kolegom Ilirom Metom, rekao da bi bilo lijepo da se vizna liberalizacija primjeni još za vrijeme predsjedavanja Austrije EU.

"Ako ne dođe do vizne liberalizacije, onda će to izazvati veliko razočarenje", kazao je on.

Van der Bellen je ukazao da su za vrijeme bivše Jugoslavije svi građani mogli slobodno da putuju bez viza, i da su sada jedini građani Kosova koji su isključeni od vizne liberalizacije.

"Ne radi se o pravu na naseljavanje ili slično, već samo o tome da bez viza mogu da putuju tri mjeseca", objasnio je on.

Evropski parlament je proteklog ljeta odobrio viznu liberalizaciju tako da je, kako je podsjetio, sada "lopta" na zemljama članicama, to jest ministrima unutrašnjih poslova da to odluče.

Predsjednik Albanije založio se za brže približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU, ocjenivši da bi time Balkan dobio mir.

Austrija, kako je podvukao Van der Bellen, podržava približavanje Zapadnog Balkana EU i kao jeda od prioriteta predsjedavanja Uniji odredio je upravo to pitanje.

Meta i Van der Bellen ocjenili su da bi Evropska komisija trebalo iduće godine da započne pristupne pregovore sa Albanijom.

"Početak pristupnih pregovora bio je možda moguć već ovog juna, ali je postojalo otpora kod pojedinih članica EU", ukazao je Van der Bellen.