KRVAVA MRLJA NA RUKAMA SRBIJE

Danas se navršava 26 godina od otmice i ubistva 16 građana bošnjačke nacionalnosti, državljana SR Jugoslavije iz sela Sjeverin, a do sada su pronađeni samo posmrtni ostaci Medredina Hodžića

Pripadnici srpske paravojne formacije “Osvetnici”, kojom je komandovao Milan Lukić, na današnji dan prije 26 godina iz autobusa koji je saobraćao na relaciji Priboj–Pljevlja, u mjestu Mioče, izveli su 16 Bošnjaka muškaraca i jednu ženu.

Ovi mještani iz Sjeverina krenuli su u Priboj na posao preko teritorije BiH jer je to bio jedini put da se dođe u Priboj.

Pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” kamionom su ih odveli u Višegrad u motel Vilina Vlas gdje su ih psihički i fizički mučili i nakon toga ubili.

Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na po 15 godina zatvora. Lukić je, nakon što je uhapšen u Argentini, u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.

Kada se desila otmica, Dženana Šukić je ostala bez oca Alije Mandala. Tada je imala 12 godina.

"Sjećam tog dana. Bio je četvrtak. U Rudom je bio rat i ja sam iz škole u Rudom prešla u školu u Priboj. Tog četvrtka sam bila druga smjena i kada sam došla kući mog oca su već bili odveli.

U tom trenutku postojala je neka nada, da se može nešto uraditi. Ali kako su godine prolazile... I nema nade više. Jedino da se nađu posmrtni ostaci, da se sahrani kako treba, da se obavi dženaza. Da i on i mi nađemo neki mir. I bar da ta pravda bude zadovoljena. Bar toliko. Ja, brat i sestra odrastali smo bez roditelja, pošto smo ubrzo ostali i bez majke“, ispričala je Dženana.

Žrtve otmice u Sjeverinu:

Meho Hodžić (37)
Mevlida Koldžić–Hodžić (30)
Ramahudin Ćatović (24)
Medredin Hodžić (30)
Mustafa Bajramović (44)
Mehmed Šebo (30)
Idriz Gibović (50)
Hajrudin Sajtarević (37)
Mithad Softić (42)
Derviš Softić (39)
Sead Pecikoza (30)
Mujo Alihodžić (42)
Alija Mandal (38)
Muzafer Hadžić (36)
Ramiz Begović (59)
Esad Džihić (24)

Vrhovni sud Srbije potvrdio je 18. maja 2006. godine prvostepenu presudu da su četvorica iz grupe “Osvetnici" počinili ovaj ratni zločin. Dragutin Dragićević osuđen je na 20 godina zatvora, Đorđe Šević na 15 godina. Milan Lukić, koji je u međuvremenu iz Argentine izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, i Oliver Krsmanović, koji je u bjekstvu, osuđeni su u odsustvu na po 20 godina zatvora.