Na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Federica Mogherini, razgovarala je u Njujorku sa političkim predstavnicima Zapadnog Balkana. Mogherini je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija organizovala neformalnu večeru, kojoj su prisustvovali i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić i kosovski premijer, Ramush Haradinaj.

"Naša zajednička posvećenost pomoći će svim partnerima Zapadnog Balkana da preduzmu nepovratne korake na putu evropskih integracija stoje čvrsto kao i uvijek", rekla je Mogherini nakon sastanka.

Ocjenila je i da su pitanje naziva Makedonije i dijalog Beograda i Prištine „ključni“ za „razvoj regiona i njegovog evropskog puta“.

Ona je zajedno sa komesarom Johanesom Hahnom tokom sastanka naglasila potrebu za „održivim radom na reformama u vezi sa EU i opipljivijom i efikasnijom saradnjom“ – stoji u saopštenju iz kabineta Federice Mogherini.

Sa druge strane, učesnici sastanaka su, dodaje se, „potvrdili svoju snažnu posvećenost napretku procesa integracije u Evropsku uniju kroz ubrzavanje reformi i dalje promovisanje dobrosusjedskih odnosa“.

Svoje poruke neki od učesnika sastanaka su podjelili i na društvenim mrežama.

Tako je premijer Ramush Haradinaj, naveo da je naglasio da je Kosovo „fokusirano na rješavanje unutrašnjih pitanja i kompletiranje neophodnih reformi“.

„U duhu dobrih odnosa, ostajemo zainteresovani za zaključivanje sporazuma sa Srbijom u optimalnom vremenskom okviru,“ dodao je.

Komesar Johanes Hahn poručio je: „Iskoristite zamah koji smo kreirali za proširenje u 2018. i učinite evropski napredak nepovratnim.“

Izvor: KoSSev