Ministar spoljnih poslova Crne Gore

Crna Gora je oduvijek snažno podržavala dijalog Srbije i Kosova, ali je stav Podgorice, u vezi s najavama promjene granica, da je bezbjednost i stabilnost regiona primarna, izjavio je u intervjuu Glasu Amerike crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

"Šta može doneti rješenje zasnovano na razmjeni teritorija – to je na Balkanu uvijek osjetljiv posao. To mora biti sa garancijama da će Balkan ostati stabilan", rekao je Darmanović, odgovarajući na pitanje o stavu Crne Gore o pregovorima Srbije i Kosova.

Ohrabrujemo da riješe odnose, ali da svi zajedno vodimo računa o nešto široj arhitekturi Zapadnog Balkana, da ona ne bi bila poremećena, istakao je Darmanović, u izjavi datoj u Njujorku gdje se nalazi na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenela je Služba za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

Prema njegovim riječima, odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država su odnosi stabilnog partnerstva.

"To su odnosi stabilnog partnerstva, stabilne saradnje unutar NATO, bilateralni odnosi velikog razumjevanja i sličnih pogleda na svjetske probleme bez obzira što se radi o dvije zemlje nejednake veličine i značaja", rekao je Darmanović u intrervjuu Glasu Amerike.

Ti odnosi su jednako dobri kao što su uvijek i bili, a mi smo sasvim ubeđjeni da je član 5 Ugovora o NATO-u jednako čvrst kao što je bio i ranije, dodao je on.