Procjene nekoliko evropskih ambasadora u Prištini

Malo je vjerovatno da će promjena granica Kosova da prođe bez nasilja – procjene su nekoliko evropskih ambasadora u Prištini, u povjerljivom izveštaju koji je izrađen za potrebe Evropskog savjeta za spoljne odnose (ECFR), pan-evropske organizacije sa velikim uticajem, piše Koha Ditore.

U izvještaju se ocjenjuje da je Thaçi počeo da gubi podršku stranih posmatrača na Kosovu, dok su oni koji se pominju kao protivnici njegove ideje o promjeni granica i razmjeni teritorija – premijer Ramush Haradinaj, predsjednik parlamenta Kadri Veseli i Pokret Samoopredjeljenje.

"Obje strane u debati o ideji ‘korekcija granica’ u zemlji su jasno definisane: premijer Ramush Haradinaj, predsjednik parlamenta Kadri Veseli i opoziciona stranka Samoopredjeljenje – protive se ideji, dok je predsjednik Hashim Thaçi njen glavni zagovarač", navodi se u izvještaju.

Izvještaj na tri stranice, čiju jedan primjerak posjeduje "Koha ditore", izradio je Norbert Roettgen –  aktuelni predsjednik Odbora za spoljne poslove u njemačkom parlamentu – Bundestagu i Robert Cooper – bivši supervizor tehničkog dijaloga između Kosova i Srbije. Izvještaj se bavi i pitanjem referenduma o novom nazivu Makedonije, kao i debatom na Kosovu o promjeni granica.

"Uprkos svim razlikama u stavovima zemalja o ideji teritorijalne razmene, evropski ambasadori sa kojima smo razgovarali u Prištini, slažu se da nema načina da se promene granica odvijaju mirno i da će to podsticati Srbe da napuštaju južno Kosovo", navodi se u izvještaju.

Autori ga završavaju procjenom da su dvije ideje - Zajednica opština sa srpskom većinom i liberalizacija viznog režima "mrtve".

Izvještajem je, osim debate o promjeni granica na Kosovu, obuhvaćen i predstojeći referendum u Makedoniji.