Uprkos tenzijama, nastavak pregovora krajem mjeseca

Briselski pregovori Beograda i Prištine biće nastavljeni krajem septembra, dok se malo stišaju strasti između dveju strana.

Evropskoj uniji se žuri da riješi pitanje Kosova prije izbora za Evropski parlament, koji se održavaju od 23. do 26. maja naredne godine. Do tada je u strukturama EU „sadašnja garnitura“, a poslije se se sve mijenja, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući nedoumice u vezi sa nastavkom pregovora o Kosovu, izazvane činjenicom da srpski predsjednik Aleksandar Vučić zbog retorike i poteza Prištine nije želeo da se prošlog petka sastane sa kosovskim predsednikom Hashimom Thaçijem u Briselu, već su održani samo odvojeni sastanci Vučića i Thaçija sa posrednicom u dijalogu i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federicom Mogherini.

Izvori lista Danas ukazuju da bi aktuelni zvaničnici EU „želeli da pribave sebi uspjeh u vezi sa započetim pregovorima Beograda i Prištine“. Kako preciziraju, „u decembru i januaru biće pauza u pregovaranju, zbog praznika, pa je svaka sedmica dragocjena“.

„Sve više su u Briselu skloni da prihvate sugestije iz Vašingtona da se putem razgraničenja okončaju pregovori o Kosovu, pa će to uskoro biti postepeno prihvaćeno kao jedno od legitimnih rješenje. Očekuje se da evolutivno i Berlin i Pariz odustanu od rigidnijih stavova, odnosno protivljenja dogovoru Beograda i Prištine koji bi podrazumjevao razgraničenje, odnosno korekciju granica“, tvrde nezvanično diplomate.

Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, poručio je u jučerašnjem intervjuu za portal European Western Balkans da će Srbija morati da se pomiri sa Kosovom, do potpune normalizacije odnosa. Upitan da li je Americi prihvatljiv dogovor Srbije i Kosova o teritorijama, Palmer je poručio da SAD žele da vide „sveobuhvatan, lokalni ugovor posvećen napretku, pokušavajući da pregovaračkim stranama omoguće prostor za pregovore o najboljem dogovoru koji mogu postići… nešto što je pravično, nešto što je trajno, nešto što se može prodati i u Srbiji i na Kosovu, a rukovodstvo može razgovarati sa ljudima, objasniti i dobiti podršku kritične mase za to“, rekao je Palmer, prenosi FoNet.

On je naglasio kako to „nije prazna provera“ jer SAD žele da „obje strane pregovaraju o najboljem mogućem dogovoru i podstiču „obje strane da postignu sporazum“. „Kad budemo znali kakav je dogovor, zavisno od toga šta smo očekivali, jasno ćemo reći šta mislimo, ali je „važno za (pregovarački) proces da ga vode lokalni lideri“, kazao je Palmer.